Ezen az oldalon igyekszünk összegyűjteni azt a rengeteg kérdést, amelyeket pácienseinktől kaptunk / kapunk a láthatatlan fogszabályozó kezeléssel kapcsolatban. Reméljük, Ön is megtalálja kérdésére a választ az alábbi felsorolásban.

Ha mégsem, kérjük írja meg nekünk, mire kíváncsi és igyekszünk szakorvosainkkal mihamarabb megválaszoltatni.

A MÁRKÁRÓL

Mi az az Invisalign?

Az Invisalign egy 3D technológiával előállított átlátszó sínes fogszabályozás, ezért láthatatlan fogszabályzásnak is nevezik. Ez a világ legfejlettebb és egyik legnépszerűbb átlátszós fogszabályozó rendszere. Immár több mint 17 millió elégedett pácienssel – és tökéletes mosollyal – a háta mögött.

Honnan származik az Invisalign?

A márka tulajdonosa az amerikai Align Technology, Inc. Ez a vállalat a 3D-s digitális szkennerek és a fogszabályozásban használt Invisalign átlátszó fogszabályozók gyártója. A vállalat egy amerikai multinacionális orvosi készülékeket gyártó cég.
A céget 1997-ben alapította Zia Chishti, székhelye az arizonai Tempe-ben található. A vállalat a mexikói Juarezben gyártja az alignereket, a szkennereket pedig Izraelben és Kínában.

Ki az a Christi és mi köze az Invisalignhoz?

Chishti a kollégiumi szobájában dolgozta ki az Invisalign koncepcióját néhány stanfordi barátja segítségével.
Zia Chishti nem volt fogorvos, sőt számítástechnika és közgazdaságtan szakon végzett a Columbia Egyetemen, 1992-ben diplomázott. Nem sokkal ezután ment Stanfordba, hogy megszerezze az MBA-t. Itt találta ki az Invisalign koncepcióját. A háttérsztori szerint Stanfordban fogszabályozási kezelésen esett át, és olyan alternatív kezelést képzelt el, amely fogszabályozó helyett átlátszó síneket használ.

Végül Christi 1997-ben végzett a Stanfordon, majd három másik diákkal együtt megalapította az Align Technologies-t. Az Invisalignt 1998-ban hagyta jóvá az FDA (a Food and Drug Administration nevű amerikai szervezet, aminek magyar megfelelője nagyjából a OGYÉI, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet), és röviddel ezután került a láthatatlan fogszabályzójuk a piacra. (Immár több mint 25 éve!)

AZ INVISALIGN KEZELÉS ÁRÁRÓL

Az Invisalign drágább mint a hagyományos fogszabályozó?

Nem feltétlenül. A legtöbb esetben az Invisalign kezelés ára nagyjából megegyezik a hagyományos fogszabályzókkal végzett fogszabályozással. Bizonyos esetekben akár még olcsóbb is lehet, bár ez a fogszabályozási korrekciós igényektől függ. De még akkor is, ha az Invisalign-kezelés esetleg valamivel többe kerülne, mint a hagyományos fogszabályzók használata, valószínűleg jóval kevesebb időt tölt majd emiatt a fogorvosi székben a folyamat során. Az Invisalign segítségével nem kell havonta bejönnie a módosításokhoz, amelyek a hagyományos fogszabályzás esetén látogatásonként akár két órát is igénybe vehetnek. Az Invisalign láthatatlan fogszabályzók használata esetén általában 6 hetente van igény egy gyors orvosi ellenőrzésre, valamint hogy átvegye a következő adag sínt. Az idő pénz, és rengeteg időt takaríthat meg az Invisalign segítségével!

Miért kerül az Invisalign kezelés olyan sokba?

Az Invisalign átlagos ára rendelőnkben nagyjából 350000 és 1500000 forint között van.∗

A legmagasabb minőségű anyagok és technológia használata miatt a kezelés drágább, mint a hagyományos fogszabályozási eljárások. A hagyományos fogszabályzóktól eltérően az Invisalign egy speciális műanyagot, az úgynevezett SmartTrack-et használja.

∗2024. januári árlista alapján

A KEZELÉSRŐL

Az Invisalign képes ugyanolyan jó eredményt elérni, mint a hagyományos fogszabályzók?

Bár nem mindenki megfelelő jelölt az Invisalign használatára, merthogy nem minden fogszabályozási problémára nyújt az Invisalign megoldást, több mint 20 évnyi tapasztalat bizonyítja, hogy mindkét fogszabályozási lehetőség ugyanazt az eredményt képes kínálni a minősített esetekben. Az Invisalign ugyanolyan hatékonynak bizonyul, mint a hagyományos fogszabályozó. Függetlenül attól, hogy melyik opciót választja, az eredmény egy egyenes, gyönyörű mosoly, amelyre büszke lehet.

Mi az Invisalign kezelés?

Az Invisalign-kezelés során egy sínes átlátszó, kivehető fogszabályozót visel, amelyek fokozatosan egyenesbe hozzák a fogait. Nincsenek brackettek és drótok, és nincsenek a fém fogszabályzóval járó korlátozások.

Hogyan egyenesíti ki a fogakat az Invisalign kezelés?

Az Invisalign szakorvos egyedi, digitális kezelési tervet készít, amely pontosan feltérképezi az Ön fogainak mozgását. Az Ön Invisalign láthatatlan fogszabályozóit ezután úgy tervezik, hogy a terv alapján a megfelelő időben a megfelelő helyen a megfelelő erőhatást fejtsék ki. Invisalign-orvosa minden lépésnél Önnel lesz, hogy figyelemmel kísérje a fejlődését, és biztosítsa, hogy az alignerek megfelelően illeszkedjenek.

Miben különbözik az Invisalign kezelés más fogszabályozási lehetőségektől?

Az Invisalign láthatatlan fogszabályozó sínek ún. SmartTrack szabadalmaztatott anyagból készülnek, ennek köszönhetően kiszámíthatóbb fogmozgásokat biztosítanak. A legtöbb más láthatatlan fogszabályozó kezeléssel ellentétben az Invisalign síneket az egyes páciensek sajátos ínyvonala alapján vágják le, hogy optimális kényelmet és esztétikai megjelenést biztosítsanak számára.

Hány ember használta már az Invisalign láthatatlan fogszabályzókat?

Világszerte immár 17 millió jegyzett és dokumentált esetet tartanak nyílván, amiből 4,5 millió fő tinédzser. Ennyi boldog ember él a világban, akik az Invisalign kezelésnek köszönhetik csodás mosolyukat.

Melyek az Invisalign kezelés elsődleges előnyei?

Az Invisalign láthatatlan fogszabályozók gyakorlatilag tényleg láthatatlanok – az emberek talán észre sem veszik, hogy Ön viseli őket. Leveheti őket evéshez és iváshoz, fogmosáshoz és fogköztisztítás során, illetve különleges alkalmak esetén. Nincsenek fém brackettek vagy drótok, amelyek irritálhatják a száját vagy eltörhetnek. Más márkáktól eltérően az Invisalign láthatatlan fogszabályozók szabadalmaztatott SmartTrack anyagból készülnek, ami kényelmessé teszi őket és jobb illeszkedést biztosít. Az Invisalign alignerek a kényelem és a megjelenés érdekében az Ön ínyvonalához igazodnak. Ez a világ legfejlettebb és legnépszerűbb átlátszó fogszabályozó rendszere, 17 milliónál is több sikeres kezeléssel a háta mögött.

Milyen esetekben nem ajánlott az Invisalign?

Az Invisalignnak vannak korlátai, és nem mindenki számára megfelelőek. Különösen azok számára, akiknek rendkívül feltorlódtak a fogai. Azok számára sem javasolt, akik fogágybetegségben, ínygyulladásban szenvednek, akiknek van szuvas foguk vagy akik rossz a szájhigiéniával rendelkeznek, és nem képesek arra, hogy az előírt módon viseljék a fogszabályozót és rendszeresen, alaposan tisztítsák a fogsorukat és az alignereket a kezelés során.

Miért nem szabad enni az Invisalign fogszabályzóval?

Evés vagy ivás előtt – amennyiben nem tiszta vizet fogyaszt – minden esetben le kell venni az Invisalign láthatatlan fogszabályozót. Az ételmaradékok beszorulhatnak a fogszabályozók és a fogak közé, és lepedékképződéshez vagy fogszuvasodáshoz vezethetnek. Egyes ételek és italok még el is színezhetik a síneket vagy károsíthatják azokat.

Mennyi a legrövidebb idő az Invisalign fogszabályozásra?

Bár az Invisalign-kezelés akár 6 hónap is lehet, általában 12-18 hónapos kezelési idővel kell számolnia a kezelés eredményességének eléréséhez. A kezelési idő azonban változhat, és akár 24 hónapig vagy tovább is eltarthat, ha az Ön fogászati problémái túl súlyosak, vagy ha nem tudja betartani az előírt napi viselési időt, vagy szükséges szájhigiéniai szabályokat.

Mely fogakat a legnehezebb mozgatni az Invisalign segítségével?

A zápfogakat, a száj hátsó részén lévő nagy örlő fogakat a legnehezebb általában az Invisalign® segítségével elmozgatni. Ez elsősorban a méretüknek és annak köszönhető, hogy több gyökérrel rendelkeznek. Ezek a gyökerek mélyen beágyazódnak az állcsontba, ami bonyolultabbá teszi a mozgatást.

Mi az Invisalign hátránya?

Az Invisalign láthatatlan fogszabályozók viselése egyes páciensek számára kényelmetlen lehet, mivel a sínek kissé megnövelik a fogak térfogatát, és egyesek ezt az Invisalign egyik hátrányának nevezhetik. A kis vastagság ellenére kényelmetlenek lehetnek és terjedelmesnek tűnhetnek.

Hány Invisalign sínt kell viselnem, mire látható már az eredmény?

Ahogy a szakorvosok azt mondani szokták, a fájdalom jelzi, hogy a folyamat működik, a fogak elkezdtek a helyükre mozdulni. Ezért azt mondjuk, minden egyes sínnel már érezni fogja a változást, mivel a fogszabályozók finoman változnak hétről-hétre, és fokozatosan mozgatják a fogait. A legtöbb páciens nagyjából a 4-5. sínnél veszi észre, hogy a fogai másképp néznek ki. Ez persze egyénenként változó, akár 4 és 10 hét között is lehet.

Mik azok a Munchies-ek és hogyan segítik az Invisalign fogszabályozást?

A Munchies® eszközöket a láthatatlan fogszabályozó sínek optimális elhelyezésére használják.

Ezek a kis eszközök biztosítják, hogy a fogszabályozó erők pontosan oda hassanak, ahová szükséges, és a fogak mozgása a lehető legjobban kiszámíthatóan és kényelmesen történjen.

Az Invisalign® fogszabályozókat a lehető legszorosabban, pontosan a megfelelő helyen kell viselni, hogy a fogak kiszámíthatóan, a kezelési tervnek megfelelően mozogjanak. A munchies segít abban, hogy az igazító megfelelően és biztonságosan üljön a fogsoron. Ezekre való ráharapással a sínek a könnyebben a helyükre pattannak és résmentesen tapadnak a teljes fogfelületre.

Az Invisalign megváltoztatja az arc formáját?

Az Invisalign nem tudja megváltoztatni az arcát feltűnő módon, mert ez nem egy műtét vagy kozmetikai kezelés, mint például az arcfeltöltés. Tehát az Invisalign alapvetően nem változtatja meg az arc alakját, vagy nem teszi pl. hosszabbá az arcát.

Amiben változást okozhat, ha például a front fogak feltorlódása miatt a felső ajak kintebb állt eredetileg az alsó ajakhoz képest. A fogak ideális helyzetbe történő mozgatásával ez az aszimmetria megszűnhet és a felső ajak egy vonalba kerülhet az alsóval.

Mekkora az Invisalign hiba-aránya?

A hihetetlenül magas sikeres kezelés (17 millió boldog felhasználó világszerte) ellenére számos páciens mégis kételkedik az Invisalign hatékonyságában. Az Invisalign-kezelés sikerességi aránya körülbelül 96%, ami azt jelzi, hogy a sikertelenség aránya mindössze 4%, vagyis körülbelül minden 25 betegből 1.

Visszautasíthatom az Invisalign attachmentek használatát?

Igen, elutasíthatja ezeket. Az Invisalign-kezelés továbbra is működni fog, csak hosszabb ideig tarthat és valamivel kevésbé lesz hatékony. Ha Önt az ún. attachmentek nélküli Invisalign-kezelés érdekli, kérdezze meg fogszabályozó orvosát, hogy ez működni fog-e az Ön konkrét állapotában, hatékony lehet-e az ön problémájára és mennyi ideig tarthat így a kezelés.

Az Invisalign megváltoztatja a mosolyát?

A keresztharapás korrekciója a lágyrészeket jobban egymáshoz igazítja, így az arc szimmetrikusabbnak tűnik. Az arc formáját különböző harapási problémák vagy a fogak helytelen elhelyezkedése torzíthatja. A fogak és az állkapocs Invisalign láthatatlan fogszabályozó segítségével történő újrarendezése megváltoztathatja mosolyát, és vonzóbbá teheti azt.

Az Invisalign károsíthatja a fogzománcot?

Mivel a fogakat a nap majdnem 24 órájában műanyag fogszabályozók fedik, hiányzik az oxigénellátás és a nyál a fogszerkezet támogatásához. Ha tehát savas összetevők ülnek a fogszabályzóval fedett fogakon, nagyobb a kockázata annak, hogy a zománc idővel meggyengül. Éppen ezért hatványozottan fontos, hogy csakis alaposan megtisztított fogsorra kerüljenek fel résmentesen az ugyancsak alaposan megtisztított alignerek.

Az Invisalign láthatatlan fogszabályzók tartalmaznak biszfenol A-t (BPA)?

A BPA (biszfenol-A) egy olyan vegyi anyag, amelyet az 1950-es évek óta sok háztartási eszköz gyártása során felhasználnak, beleértve a műanyag italpalackokat és higiéniai termékeket. Napjainkban a BPA-tartalmú műanyagokat általában élelmiszer tartályok, üdítős és vizes palackok, cumisüvegek gyártására használják.
A BPA egy ipari vegyi anyag, amely bejuthat az ember szervezetébe. Egyes szakértők szerint mérgező, és törekednünk kell az elkerülésére.

Minden Invisalign sín és rögzítő anyag orvosi minőségű, nagy molekulatömegű, hőre lágyuló polimerekből készül. Ezeket az anyagokat tulajdonságaik és biztonsági besorolásuk alapján választották ki a láthatatlan fogszabályozókban való használatra, és hosszú múltra tekintenek vissza az FDA (amerikai gyógyszerészeti intézet) jóváhagyásával az emberi testben történő hosszú távú felhasználásra. Az ezen anyagok biokompatibilitásának meghatározására végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy biológiailag kompatibilisek, és megfelelnek az összes vonatkozó szabályozási követelménynek és a szájban való emberi viselésre vonatkozó küszöbértéknek.

Az Invisalign láthatatlan fogszabályozó sínek gyártásához használt nyersanyagok és eljárások jelenlegi ismereteink és teszteléseink alapján nem tartalmaznak latexet, parabéneket, ftalátokat, glutáraldehideket, epoxit vagy biszfenol A-t (BPA).

AZ INVISALIGN HASZNÁLATÁRÓL

Beszédhibás leszek az Invisalign viselésétől?

Nyilvánvalóan nem. Bár kezdetben beletelhet egy kis időbe, amíg megszokja a beszédet a sínnel a fogsorán, az idő múlásával egyre könnyebbé válik a beszéd. Az első néhány napban, amikor viseli a láthatatlan fogszabályzókat – akárcsak a hagyományos fogszabályzó viselése során -, a beszéde kissé „szaggatott”, a kiejtése pösze lehet. De pácienseink beszámolóiból tudjuk, 2-3 nap elteltével már nem is venni észre a különbséget a beszédmódban.

Milyen szavakat nehéz kimondani az Invisalign viselése közben?

Mivel az Invisalign sínek teljesen elfedik a fogakat, így azok kissé vastagabbnak érezheti őket, ezért egyeseknél a beszédben enyhe változás tapasztalható, ami átmeneti. A legtöbb páciensnek nehézséget okoz az „s”, „sz”, a „z” vagy „c” hangok és ezeket tartalmazó szavak kiejtése.

Megszűnik a selypítés amit az Invisalign okoz?

A magyar nyelvben az „sz”, a „z”, a „c”, illetve az „s”, a „zs”, a „cs”, valamint a „dz” és a „dzs” hangokat jelenti. Ez érintheti az összes sziszegő hangot, vagy akár csak egy részüket.
Az Invisalign okozta selypítés általában átmeneti, és néhány nap vagy legfeljebb egy hét múlva magától eltűnik. A selypítésnek el kell halványulnia, ahogy a száj alkalmazkodik a láthatatlan fogszabályozókhoz. Ha gyakorolja a beszédet, hogy edzi a száját, akkor idővel csökkenni fog a selypítés. Legyen türelemmel. Eddigi életében a fogai így álltak, most pedig pár héten belül már el kell mozdulniuk, így természetes, hogy jár némi változással ez a mindennapokat tekintve.
Mindenkinél elmúlt, minden páciens hozzá tud szokni ehhez és idővel már tisztán ejti a hangokat. Ne aggódjon, ez Önnél sem lesz másképp.

Az Invisalign sínek kellemetlen szagúak és rossz ízűek?

Dehogyis. A láthatatlan fogszabályzó sínek csak akkor lesznek kellemetlen szagúak és rossz ízűek, ha nem kellően alapos a fogmosás tekintetében. Fokozottan felhívjuk a figyelmet, hogy mivel napi 20-22 órán át viseli ezeket az alignereket, az alapos fogmosást nem csak fogkefével végezze, hanem használjon fogköztisztítót, fogselymet is, hogy a fogsorát makulátlan tisztaságban tudhassa a kezelés során. Az Invisalign sínek nem ellenállók a baktériumokkal szemben, de megfelelő ápolás mellett ragyogóan tiszták maradnak, és soha nem lesz rossz szaguk vagy ízük. Evés után, mielőtt visszatenné, ne felejtse el megmosni a fogát és alaposan megtisztítani a síneket is. A szájvízzel való öblögetés is jó alternatíva, ha nem tud ecsetelni. Ezenkívül minden este tisztítsa meg a síneket egy antibakteriális folyadékkal, amelyet egyszerűen meleg vízzel leöblíthet az Invisalign alignerekről.

Nagyon fáj az Invisalign viselése az első héten?

Az Invisalign viselése az első napokban kellemetlenül feszítő hatású lehet, ami szokatlan érzés. A fájdalom fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető, ezen kívül hatásosak lehetnek a fájdalom enyhítésére a rágógyakorlatok is. Ez a fájdalom nem elviselhetetlen, meg sem közelíti a szuvasodás okozta fogfájást, inkább kellemetlen feszítő érzésnek írnánk le, amelyet a mozgó fogak sínekbe való „kényszerítése” okoz. De a kezelés célja éppen az, hogy a jelenleg nem megfelelő pozícióban elhelyezkedő fogakat a szép, egyenes, szimmetrikus állásba mozgassa.
Az Invisalign viselésével járó feszítő fájdalomhoz a pácienseink viszonylag korán hozzászoknak. Minden egyes héten, az új sín felhelyezésével 1-2 napig érezhető ez a feszítő érzés, de utána elmúlik, amint a fogak elkezdenek a megfelelő pózba mozdulni. Kivétel nélkül minden Invisalign felhasználó úgy nyilatkozott, ehhez hozzá lehet szokni, vagy egyetlen fájdalomcsillapító bevételével teljesen elfedhető, a fájdalom nem az a mértékű, amely a mindennapi tevékenységet befolyásolná.

Mit ne csináljon Invisalign viselése során?
  • Kerülje a fogakat (és a síneket) elszínező ételek és italok fogyasztását (pl. kávé, tea, vörösbor, cékla…stb.) Ha az Invisalign síneket viseli, elsősorban tiszta vizet fogyasszon. Ha mégis valamilyen erőteljes színű ételt, italt vett magához, inkább vegye ki a fogszabályzókat arra az időre, majd az étkezés befejeztével haladéktalanul mossa meg alaposan a fogát és a síneket is tisztítsa át, mielőtt visszahelyezi azokat.
  • Ne karcolja meg az alignereket
  • Ne siettesse a kezelést, adjon időt a fogainak.
  • Ne játsszon az Invisalign sínekkel
  • Ne fogyasszon az Invisalign sínekkel a szájában forró italokat, pl. teát, kávét, forralt bort, vagy akár forró levest. Ezek a hú hatására eltorzíthatják az alignereket és be is színezhetik azt. Inkább távolítsa el arra a néhány percre, míg elkortyolja ezeket, majd alapos fogmosás után helyezze vissza a síneket.
  • Soha ne felejtse el a fogmosást, különös tekintettel a fogközök és a nyelv tisztítására.
  • Minden esetben tisztítsa meg a láthatatlan fogszabályozó síneket is, mielőtt visszahelyezi azokat a fogakra.
Kivehetem 4 óra hosszára az Invisalign síneket?

Mivel az Invisalign fogszabályozó kezeléseket úgy tervezték, hogy a sikeres és eredményes kezelés elérésére naponta legalább 22 órát viselni szükséges, ezért a napi 3-4 óránál hosszabb ideig történő levétele nem ajánlott, káros lehet a kezelési folyamatra nézve. Azt javasoljuk, hogy a lehető legkevesebb alkalommal vegye ki az alignereket, csak olyan tevékenységekhez távolítsa el, mint az étkezés és a fogmosás.

Az Invisalign sínek kivétele fáj?

Az Invisalign használatát követően a páciensek 90%-a arról számolt be, hogy az első napokban és hetekben a síneket fájdalmas volt levenni, amikor az első napokban és hetekben a fogmosás és sín-tisztítás miatt eltávolították azokat. Ez a fájdalom nem elviselhetetlen, fájdalomcsillapítóval is jól kezelhető. A kellemetlen, fájdalmas érzést a fogakra kifejtett erő okozza, amelyet a sínek a megfelelő irányba történő mozgás kikényszerítésével okoznak. A jó hír, hogy ez a fájdalom viszonylag hamar (néhány napon vagy héten belül) magától elmúlik, a felhasználó hozzászokik és később a sínek eltávolítása már rutinszerűen történik, különösebb fájdalmat nem okozva.

Csak vizet ihatok az Invisalign sínek viselése során?

Azt iszik, amit szeretne. Egyetlen kikötés van: ha vízen kívül bármi más folyadékot fogyaszt, távolítsa el a láthatatlan fogszabályozókat az ivás idejére, mert a cukros italok a kezelés alatt képesek szuvasodást okozni a fogain, valamint esetleg elszínezhetik a fogszabályozókat. Ezért ajánljuk elsősorban a víz fogyasztását az Invisalign láthatatlan fogszabályozók viselése során.

Melyik Invisalign kezelési hét fáj a legjobban?

Az Invisalign miatt érzett bármilyen fájdalom vagy kellemetlenség általában átmeneti, a legnagyobb kockázat az új igazítók használatának első hetében jelentkezik. Egy ezzel kapcsolatban végzett 2005-ös kutatás szerint a láthatatlan fogszabályozó síneket használók 83 százaléka egyetlen héten belül hozzászokott a fogszabályozóhoz. Azóta pedig már nagyon sokat fejlődött az orvostudomány, az Invisalign fejlesztői is rengeteget finomítottak az anyagon és a síneken, így ez a kellemetlen érzés még kevésbé jellemző.

Természetesen mindenki fájdalomküszöbe más és más. Ha Ön úgy érzi, hogy a fájdalom elviselhetetlen, vegyen be fájdalomcsillapítót az enyhítésére, vagy forduljon kezelőorvosához.

Hányszor vehetem ki az Invisalign fogszabályozót egy nap során?

Ideális esetben az Invisalign fogszabályozó készüléket csak az étkezések és a szájhigiéniai rutinok (fogmosás) idejére kell kivenni, ami általában napi 2-4 alkalomnak felel meg. Ha ennél többször teszi, azzal azt kockáztatja, hogy lelassítja a kezelés előrehaladását és nem lesz sikeres a folyamat. Az Invisalign kezelésre fordított pénz és energia abban az esetben éri meg, ha a kezelés időtartamára fegyelmezetten betartja az előírásokat.

Ihatok alkoholt az Invisalign fogszabályozás mellett?

Az Invisalign kezelés során alkoholt inni vagy alkalmanként egy-két pohár üdítőt elfogyasztani teljesen rendben van, azonban ebben az esetben is azt javasoljuk, hogy vegye ki utána a fogszabályzókat, alaposan öblítse ki a száját, mossa meg a fogait és tisztítsa meg az alignereket, mielőtt visszahelyezi azokat. Ha Invisalign láthatatlan fogszabályzókkal a szájában iszik, a műanyag sín elszíneződhet, ha pl. kávét, a vörösbort vagy a teát fogyaszt.

Rá kell harapnom az Invisalign sínekre, ha felteszem a fogsoromra?

Semmiképpen NE harapdálja helyükre a síneket! Győződjön meg róla, hogy minden egyes fogszabályozó elem teljes magasságában fedi a fogakat és teljesen a helyén van. Nem szabad, hogy a fogak és a fogszabályozó között bármiféle rés, buborék legyen.

Tényleg lehet fogyni az Invisalign fogszabályozás során?

Nincs olyan csodás Invisalign-diéta, amelytől az összes, a nyaralás alatt visszaszedett súlyfeleslegét elveszítheti. 🙂 Azonban létezik közvetett kapcsolat a fogszabályozó kezelés és a testsúly változása között. Egyes pácienseknél előfordulhat, hogy egyrészt a sínek felhelyezését követő napokban a feszítő érzés miatti fogérzékenység okán kevesebbet esznek, hogy elkerüljék a fájdalmat. Másrészt a sokszor „macerásnak” ítélt ki-és behelyezés okán inkább kihagynak 1-1 étkezést, mert lusták az alkalmankénti étkezések, ivások után újra megmosni a fogukat és az alignereket.

Kivehetem az Invisalign fogszabályzót egy egész éjszakás kiruccanás miatt?

Mint már említettük, az általános ajánlás szerint a láthatatlan fogszabályozókat a vágyott eredmény időben történő elérésére legalább naponta 20 órán át viselni szükséges. Ideális esetben tehát 4 óránál tovább nem veheti ki az alignereket. Természetesen különleges eseményekhez, vagy egyszer-egyszer egy bulihoz nyugodtan kiveheti, ettől nem történik baj. Arra ügyeljen, hogy ez ne legyen rendszeres. Úgy kalkuláljon, mintha minden egyes használat nélküli időszak egy kiesett nap lenne a kezelésben. Csakis Ön dönt, megéri-e.

Lehet aludni az Invisalign fogszabályozóval?

A rövid válasz: igen! A legjobb eredmény elérése érdekében az Invisalign láthatatlan fogszabályozókat éjjel, alvás közben is viselni kell. Az Invisalign alignereket legalább naponta 20-22 órán keresztül kell viselnie, ebbe bele tartozik az éjszaka is. Mivel egy nap csak 24 órából áll, ez azt jelenti, hogy elengedhetetlen, hogy hagyja, hogy a fogszabályozók akkor is végezzék a munkájukat, amikor Ön alszik.

Az Invisalign fogszabályozóval minden étkezés után fogat kell mosnom?

Igen.
Étkezés után lehetőség szerint minden esetben mosson fogat, hogy a fogai tiszták legyenek, és ne maradjon étel a fogai és a láthatatlan fogszabályozók között. Ha nem tud fogat mosni, legalább alaposan öblítse ki vízzel a száját és tisztítsa le az Invisalign fogszabályozókat, mielőtt visszahelyezi azokat a szájába.

Lehet csókolózni az Invisalignnal?

Az első jó hír az, hogy a válasz IGEN, abszolút lehetséges. A második jó hír? Az Invisalign átlátszó fogszabik kialakítása annyira finom, hogy a csókolózó partnere valószínűleg észre sem veszi majd, hogy Ön fogszabályozót visel. Az Invisalign® segítségével tényleg semmi sem akadályozza meg a csókolózást.

Mi történik, ha csikorgatom a fogamat éjjel, miközben Invisalign-t viselek?

Ez az egyik ok, amiért az Invisalign valójában ideális a fogcsikorgatók számára. Mivel az alignereket hetente cserélik, nem valószínű, hogy a fogcsikorgatás károsítja azokat. A sínek a fogzománcot is védik a csikorgó erőhatásoktól, így épphogy segítséget jelent a viselésük.

Hogyan tehetem kevésbé szembetűnővé az Invisalign síneket a fogamon?

Az egyik legjobb módja annak, hogy Invisalign fogszabályzók alig látszódjanak, hogy kerülje az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyek elszínezhetik a fogak felszínét.