Mi az a szájsebészet, és milyen típusú műtéteket foglal magában?

Felmerülnek olyan tervezett vagy sürgős esetek, melyek során nem elegendő a fogorvos ellátása, hanem speciális szájsebészeti beavatkozásra van szükség. A szájüreg problémáinak megoldására irányuló beavatkozások egész sorára vonatkozik és gyakrabban végzik, mint gondolná… Nézzük meg részletesen, mi ez, és mely beavatkozások tartoznak a szájsebészet területére:

Mi az a szájsebészet?
A szájsebészet a fogászat olyan speciális ága, amely szájsebészeti beavatkozások egész sorát foglalja magában, a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig. Leegyszerűsítve a fogak, az állcsontok és a lágy részek (nyálmirigyek, íny, ajak) elváltozásainak, megbetegedéseinek gyógyításával foglalkozik.

A szájsebészeti műtéteket erre szakosodott orvos (dento-alveoláris sebész), vagyis szájsebész végezhet, speciálisan felszerelt rendelőben.

A Smile Institute® szájsebésze Dr. Nagy Dominik több mint 20 éves hazai és nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezik a szájsebészeti műtétek terén. Precíz, kifinomult és korszerű műszerekkel és a legmodernebb technológia segítségével komplikáció- és fájdalommentesen látja el a pácienseket.

A szájsebész szakorvosnak nem csak az általános fogorvosi, hanem számtalan speciális tudást igénylő szakterületet kell ismernie, beleértve a teljes arc anatómiáját.

Szájsebészetben megkülönböztetünk lágy-részeken (nyálmirigyek, íny, ajak), illetve az állcsont és a fogak ún. kemény szövetein végzett beavatkozásokat. Ilyen jellegű műtétekkel lehet fogakat, foggyökereket, bölcsességfogat eltávolítani, gyökércsúcsot rezekálni, azaz csonkolni és gyulladásos szövetrészeket (cisztákat) eltávolítani.

A szájsebészethez tartoznak a csontpótló eljárások, a fogászati implantátumok beültetése is, valamint a népszerű fogpótlási módszer az ún. All-on-4 eljárás is.

Smile Institute® - Dr. Nagy Dominik szájsebész

A leggyakoribb esetek az egyszerű beavatkozások közül, amikor szájsebész szakmai segítségére van szükség:

  • fogeltávolítás, foggyökér-eltávolítás: bölcsességfog eltávolítás, problémás (pl. beletört) fog húzása, torlódott, átlapolt fogak eltávolítása, gyökércsúcs-rezekció, fogágybetegség miatti fogeltávolítás…stb. sebészi úton,
  • szájfertőzések okozta problémák gyógyítása: az egyik leggyakoribb szájfertőzés a parodontitis, más néven fogágysorvadás, amely a felnőttkorban előforduló legsúlyosabb fogászati betegség. Ebben az esetben normál fogkefével már nem lehet eltávolítani a lepedéket, ezért parodontális műtét szükséges.
  • arcüregemelés (sinus lift): ha a felső állcsont magassága nem elég az implantátum behelyezéséhez, akkor egy speciális csontpótló anyag behelyezésével megemeljük az arcüreg-nyálkahártyát.
  • nyálmirigy-betegségek, szájciszták kezelése
  • fogászati implantológia: lehetővé teszi a hiányzó fogak pótlását fogászati ​​implantátumok behelyezésével
  • fogpótlás
  • csontpótlás: implantáció előtt vagy során lehet rá szükség, amennyiben nem elegendő csontállomány. Ennek segítségével biztosítható az implantátum hosszútávú stabilitása.
  • komplex, sebészi beavatkozások
Ismét teljessé tesszük a mosolyát.

Jelentkezzen be személyes konzultációra még ma!

Egyen vagy ne egyen szájsebészeti kezelés előtt?

Amennyiben a szájsebészeti beavatkozás éber állapotban történik, javasolt teli gyomorral érkezni a rendelőbe, egyrészt a beavatkozás időigénye, másrészt az érzéstelenítő hatása miatt. A helyi érzéstelenítésben történő beavatkozás hatása a műtét után akár 3-4 óra hosszáig is eltart. Emiatt evés közben a rágás során a nyelv, az ajkak és a szájüreg lágy részei megsérülhetnek.

Altatás esetén viszont éhgyomorral ajánlott elkezdeni a kezelést. Ugyanakkor mindig kövesse a fogorvos, illetve az altatást végző orvos ezzel kapcsolatos utasításait.
Kollégáink minden esetben, az előzetesen a telefonos időpont egyeztetés során tájékoztatni fogják a beavatkozás várható hosszáról.

Smile Institute® - Fogászati és szájsebészeti rendelő, Budapest

Bölcsességfog sebészi eltávolítása

A leginkább ismert probléma, amivel szájsebészhez fordulnak a páciensek, az a bölcsességfog eltávolítása. Többféle ok indokolhatja, hogy ezeket a fogakat szükséges eltávolítani:

– ha a bölcsességfogak előtörésük során elakadnak a csontban, sokszor képesek egy addig teljesen szabályos fogsorban is torlódásokat létrehozni, mivel nyomják az előttük elhelyezkedő fogakat.
– ha a bölcsességfog félig előbújt, de az előtte található nagyörlő fogban megakad, a szájban található baktériumok az íny alá jutva gyulladást okozhatnak. Ennek eredménye fájdalom, duzzanat, szájzár kialakulása lehet. További gondot jelent, hogy a hátsó őrlők területe nehezen tisztítható, és az állandó lepedékképződés miatt sokszor a szomszédos fogakon is szuvasodás alakulhat ki. Ezt megelőzendő bizonyos esetekben tanácsos lehet a már teljesen kinőtt bölcsességfogakat eltávolítani.
– fogszabályzás során a fenti okokból a bölcsességfog elhelyezkedése későbbi torlódást okozhat, a probléma megelőzésére javasolt a bölcsességfogak eltávolítása
– elszuvasodott a bölcsességfog, mert fogkefével nem érhető el teljesen, így a tisztítása problémás
– ha állandó gyulladás és fájdalom áll fenn a fog körül,
– bármilyen ismeretlen eredetű, arcot érintő fájdalom esetén.

A bölcsességfogak eltávolításának módja tehát a fog helyzetétől, előtörésének mértékétől, az anatómiai viszonyoktól függ. Egyszerű esetben a bölcsességfog hagyományos foghúzással könnyedén eltávolítható. Komplikáltabb esetben azonban műtéti feltárás szükséges a fog eltávolításához, ilyenkor fogorvosa szájsebészhez irányíthatja, mert ezt a területet fel kell tárni, a fogat csak úgy lehet eltávolítani.

A beavatkozás fájdalommentes, a sebgyógyulás ideje alatt viszont felléphetnek panaszok, amelyek mértéke egyénenként – a beavatkozás bonyolultságától függően – változó:
Az eltávolítását követően általában 1-2 napig tartó, fájdalomcsillapítóval kezelhető fájdalom előfordulhat, és 4-5 napig tartó arcduzzanat esetleg kis bevérzés kialakulása is normálisnak tekinthető. Az alsó bölcsességfogak eltávolítása után bizonyos esetekben néhány napos szájnyitási korlátozottság, hosszabb ideig fennálló duzzanat, fájdalom előfordulhat. Megfelelő utókezeléssel, fájdalomcsillapítókkal és a szájsebész utasításainak pontos és fegyelmezett betartásával ezek a panaszok jól kezelhetők.

Bölcsességfog eltávolításának menete
Mint minden sebészi műtétet, ezt is fogászati röntgen és CT felvétel előzi meg, hogy a szájsebész pontosan behatárolhassa, hol helyezkedik el a fog és megállapíthassa, hogyan, milyen módon tudja azt a leggyorsabban és a legkisebb traumával eltávolítani. A bölcsességfog sebészi eltávolítását helyi érzéstelenítésben végezzük, így a páciens valóban nem érez semmiféle fájdalmat a beavatkozáson. A műtét során leválasztásra kerül az íny a fogról, majd a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk azt. A sebet varratokkal zárjuk, melyeket néhány nap elteltével távolítunk el. A bölcsességfoghúzást követően a seb környékét hűteni kell, fontos a megfelelő fájdalomcsillapító, esetlegesen antibiotikum alkalmazása, erről a Nagy Dominik szájsebész doktor úr tájékoztatni fogja.

A bölcsességfog fájdalommentes eltávolítása szakértelmet és megfelelő műszerezettséget, sterilitást igényel. Ha szeretné elkerülni a komplikációkat, forduljon a Smile Institute® komoly hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező szájsebészéhez!

Implantátum beültetés, sebészi bölcsességfog eltávolítás, csontpótlás, arcüreg-emelés, fogtömés, gyökérkezelés, fogszabályozás, Invisalign® láthatatlan fogszabályozás,
fogkő eltávolítás, fogfehérítés, ráncfeltöltés


Segíthetünk, hogy újra csodálatos legyen a mosolya?
Hívjon minket időpontért!

Mit lehet tenni foghiány esetén?

HIÁNYOS A FOGSORA? Élvezze újra a teljes, egészséges fogsor adta szabadságot!

Fogpótlás a hídtól a koronán át az implantátumig

Elhivatottak vagyunk a fogak megmentésében. Azonban ha eltávolításuk elkerülhetetlen, minden esetben a pácienshez legjobban illő, a leginkább a természetes fogsor érzetét keltő megoldásban gondolkodunk.

Fogpótlási lehetőségek hiányzó fogak esetén
Egészen döbbenetes, hogy az átlag magyar 35-49 éves felnőtteknek hét foga hiányzik. S bár lehet, hogy ebből négy ilyen fog a bölcsességfoga, ez még mindig azt jelenti, hogy legalább három saját fog nélkül él.

Ebből kiindulva – tisztelet a kivételnek, valószínűleg Ön vagy valaki, akit ismer, elvesztette a fogait, vagy a közeljövőben fogvesztéssel kell szembenéznie, és döntést kell hoznia, pótolja-e és ha igen, akkor hogyan pótolja azokat.

 

A fogbeültetés bevált módszer a hiányzó fogak pótlására.

A legtöbb páciens kényelmesnek, praktikusnak és fájdalommentesnek találja, és élvezi, hogy újra 100%-osan tudja használni a fogait.

A hiányzó fogak pótlására többféle megoldás létezik, persze a megfelelő módszerről és típusról való döntés nem egyszerű. A fogorvosnak a páciens szükségletei és állapota alapján kell kiválasztani a számára legideálisabb megoldást, figyelembe véve a hiányzó fogak számát, az állcsont erejét, a környező fogak egészségét, illetve a rendelkezésre álló büdzsét, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A fogászati ​​implantátumok a hiányzó vagy sérült fogak pótlására szolgáló műfogak. Egy biokompatibilis anyagokból készült kis csavarszerű eszközből és egy koronából állnak.

Az eszközt műtéti úton az állcsontba helyezzük, és a koronát rögzítjük, hogy természetes megjelenésű pótfogat biztosítson. Népszerű, hatékony és tartós megoldást jelentenek a száj egészségének helyreállítására.

Érdeklik a fogbeültetési lehetőségek?

Amennyiben ismét a régi, egészséges fogsora adta erőteljes harapási és rágási élményre és szép esztétikára vágyik, keressen bennünket még ma, és foglaljon időpontot egy előzetes fogászati konzultációra!

Fogpótlás a hídtól a koronán át az implantátumig

Természetes hatás, kifogástalan minőségben
A természetes fogakhoz leginkább hasonlító állapotot a fogbeültetéssel (implantátummal) érhetünk el, ez a lehető legjobb megoldás a száj és az egészségi állapot szempontjából is, mivel a fogászati implantátumok állnak a legközelebb a természetes fogsorhoz. Ez a lehetőség azonban anyagi okokból nem mindig vállalható.

Fogászati implantátumok
A fogászati ​​implantátumokat úgy tervezték, hogy mesterségesen helyettesítsék a természetes foggyökeret. Azáltal, hogy behelyezik az állcsontba, támogatni képesek a helyreállító vagy pótló koronát, hidat vagy egyéb fogpótlást. Ez lehet a legjobb megoldás azok számára, akiknek sérülés, fogágybetegség vagy más szájhigiénés probléma miatt hiányzik egy vagy több foga.

Ha nem tesz semmit a foghiány pótlására, akkor a szomszédos fogak is elmozdulhatnak a helyükről, ami destabilizálhatja őket, és befolyásolhatja a harapást.
Bár nem mindig lehetséges a hiányzó fogak pótlása közvetlenül azok elvesztése után (anyagilag és/vagy fizikailag), fontos, hogy a lehető leghamarabb kitaláljunk egy tartósabb pótlási módot.

Segíthetünk abban, hogy Önnek melyik fogpótlási módszer lenne az ideális. Jelentkezzen személyes konzultációra és tájékoztatjuk személyre szabott lehetőségeiről.

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon: +36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling