Általános fogászat, BLOG

Fogászati vészhelyzet – mikor kell orvoshoz fordulni?

Smile Institute® BLOG - Fogászati vészhelyzet - mikor kell orvoshoz fordulni?

Valószínűleg már Ön is átélt valamilyen kisebb fogászati ​​traumát élete során, például véletlenül megharapta a nyelvét, vagy felsértette az ínyét. Legtöbbször ez nem nagy baj és magától is gyógyulhat.

A fogászati ​​vészhelyzetek olyan sérülések vagy traumák a szájban, amelyek azonnali fogászati ​​segítséget igényelnek. Ha nem kezelik, ezek a fogászati ​​problémák súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ez a tartósan hiányzó fogaktól az állkapocs fájdalmán át a bakteriális fertőzésekig is terjedhet.

Tehát, ha valami történt a szájüregében, ínyén, vagy fogaival, honnan tudhatja, hogy valódi fogászati ​​vészhelyzet áll-e fenn? Szeretnénk, ha pácienseink tudnák, mit kell tenniük ilyen esetben, ezért azt javasoljuk, kezdje a következő kérdések feltevésével:

  • Tapasztaltam-e arc- vagy fogászati ​​traumát?
  • Laza, kitört vagy hiányzó fogam van?
  • Erős fog- vagy állkapcsom fájdalmam van?
  • Duzzanat van az arcomban, az állkapcsomban vagy a számban?
  • Van valami nem szűnő vérzésem a számban?
  • Nehezen beszélek, lélegzem, rágok vagy nyelek?

Ha bármelyik kérdésre igennel válaszol, itt az ideje, hogy hívjon minket!

A fogászati ​​vészhelyzetek gyakran elkerülhetők a száj és a fogak ápolásával. Ez magában foglalja a megfelelő higiéniát, a kemény édességek és kemény (fogakat károsító) ételek kerülését, valamint az arcvédő és a fogvédő viselését kontaktsportok közben. Néha azonban akkor is előfordulhatnak balesetek, ha azt gondoljuk, hogy biztonságban vagyunk.

A gyakori fogászati ​​vészhelyzetek a következők:

  • Kiütött fogak – Ha azonnal megteszi a megfelelő lépéseket, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a fog megmenthető!
  • Laza fogak – A rosszul beállított fogak fájdalmat és esztétikai zavarokat okozhatnak. A meglazult fogak sínre helyezést igényelhetnek, hogy helyreállítsák őket, és ne mozduljanak el.
  • Törött fogak fájdalommal vagy vérzéssel – Ha nincs fájdalom, az általában nem fogászati ​​vészhelyzet. Akárhogy is, mielőtt felkeresi fogorvosát, az nagyobb eséllyel segíthet megelőzni a további károsodásokat vagy fogvesztést.
  • Szövetsérülés, duzzanat és arcfájdalom – A száj a baktériumok menedéke, ezért a nyílt sebek súlyosak lehetnek. A kis sebeknek magától be kell gyógyulniuk, de nagy hiányzó szövetdarabok leszakadása, vérzés,  túlzott fájdalom vagy duzzadt területek esetén azonnal forduljon hozzánk!
  • Fertőzések és tályogok – ezek szó szerint élet-halálhelyzetek lehetnek! Ha úgy gondolja, hogy fogászati ​​fertőzése vagy tályogja van, azonnal forduljon hozzánk sürgősségi időpontért. A fertőzések a fő pontról, például egy fogról terjedhetnek, és súlyos fertőzéseket okozhatnak máshol, például a vérben vagy a szívben, ha nem kezelik megfelelően.
  • A fogak és az íny közé szorult tárgyak – Ha nem távolíthatók el fogselyemmel vagy fogmosással, előfordulhat, hogy a sürgősségi tisztítás során el kell távolítani azokat. Az íny és a fogak között tartósan maradt étel lebomolhat és fertőzéseket okozhat.

Ha ilyen jellegű fogászati ​​problémája van, próbáljon az aggasztónak tűnő helyzet ellenére nyugodt maradni és mielőtt intézkedni róla, hogy felkeresse rendelőnket.