BLOG, Fogpótlás, Implantátum

Csavaros fogpótlás

Smile Institute® BLOG - Csavaros fogpótlás

A csavaros fogpótlás kifejezés implantátumon rögzülő fix koronát vagy hídpótlást jelent.

Csavaros fogpótlásnál a csontba beültetett implantátum-műgyökérre csavarral rögzülő koronát vagy hídpótlást készítünk. Hagyományos eljárás esetén az implantátum-műgyökérre egy közti darab, úgynevezett felépítményt csavarozunk fel, amelyre a végleges fogpótlás, a korona vagy a híd ragasztással kerül rögzítésre.

A csavaros fogpótlás esetében a felépítmény-köztidarab és a végleges korona vagy híd a fogtechnikus által egybeöntve készül el. Míg a hagyományos, úgynevezett cementezett eljárás során három komponensből készül a fogpótlás (implantátum-műgyökér, felépítmény-köztidarab és felragasztott korona- vagy hídpótlás), addig a csavaros fogpótlásoknál a rendszer két komponensű: implantátum-műgyökér és csavarozott fogmű részekből épül fel.

A csavarral rögzített implantációs fogpótlás előnye

A csavarral rögzített implantátumos fogpótlás előnye, hogy oldható kapcsolatot biztosít az implantátum és az arra készített korona- vagy hídpótlás között. Ez megkönnyíti a fogmű félévenként esedékes, fogorvos általi, professzionális tisztítását.

A fogpótlás azon részei, amelyek közvetlenül érintkeznek az ínnyel, tisztítás szempontjából a mindennapi fogápolás során nehezebben hozzáférhető területek. Ennek következtében a lepedék, később a fogkő is ezen a területeken tapad meg. Ennek tisztítása, eltávolítása a csavaros fogművekről a fogpótlás lecsavarozását és szájból történő eltávolítását követően könnyedén elvégezhető a professzionális tisztítás és fogkő eltávolítás alkalmával a fogorvosi rendelőben. Tisztítást követően a fogpótlás visszacsavarozásra kerül az implantátumokra.

Másik előnyös tulajdonsága, hogy ha további fogelvesztés következtében újabb implantátum-műgyökér kerül beültetésre, az arra készülő fogpótlás egyszerűen elkészíthető, a már meglevő régi hídpótlás lecsavarozásával és egy új kiterjesztett fogmű felcsavarozásával.
A le- és felcsavarozás lehetősége a professzionális tisztítás lehetőségét kínálja, és a ragasztásos rögzítéssel szemben, az ínyszél és az implantátum közé sem szorulhatnak ragasztóanyag-maradványok.

A csavarokkal történő rögzítés maximálisan kiszolgálja az esetlegesen felmerülő korrekciós igényeket is, hiszen könnyen lecsavarozható és újra fixálható.

A műfoggyökér is csavar

A Smile Institute rendelőjében elérhető prémium minőségű SGS implantátumok esetében is az implantátum koronái és hídváza is számítógép vezérelt, CAD/CAM technológiával készülnek a legprecízebb körülmények között, a legmagasabb minőségi elvárásoknak is eleget téve.

Klasszikus hídpótlás vagy csavaros fogsor

A foghiány pótlására alternatívát kínáló klasszikus – a fogak lecsiszolásával járó – hídpótlással szemben az implantáció lényegesen stabilabb, tartósabb megoldást jelent, ha a páciens a csavaros fogpótlás lehetősége mellett dönt.

Az implantátum-műgyökérre csavarral rögzített korona vagy hídpótlás, csak az oldalsó, úgynevezett rágózónában lévő fogak esetében jelent megoldást.

A beszédkor, mosolygáskor szembetűnő, úgynevezett esztétikai zónában az implantátum-műgyökérre minden esetben ragasztásos eljárással készülő korona vagy hídpótlás készül. A fogbeültetéssel nemcsak egy, hanem akár több fog hiánya, sőt a teljes fogsor hiánya is pótolható.

Teljes foghiány esetén a fogsor pótlására csavarral rögzített stabil és igen esztétikus megoldást kínál a prémium SGS implantátum család All-on-4 és All-on-6 elnevezésű implantátum beültetési eljárása. A csavaros fogsor négy vagy hat beültetett implantátumon rögzül.

Ideiglenes csavaros korona

Rendelőnkben az átmeneti foghiány kiküszöbölésére is megoldást kínálunk ezekkel a professzionális CAD/CAM technikával készülő, csavarral rögzített ideiglenes koronákkal, melyeket aztán csavarral rögzített E.Max CAD koronákkal lehet véglegesíteni az implantátumon.