Dentálhigiéne, Elszíneződés

A dohányzás káros hatásai a fogakra és a szájüregre

Smile Institute® BLOG - Dohányzás vs Implantátum – avagy kaphatnak fogbeültetést a dohányosok?

Bár a dohányzás ma már kevésbé elterjedt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, sokan még mindig dohányoznak. Legtöbben stressz kezelésre használják, ez nyújt enyhülést a napi feszültség esetén. Sajnos azok az emberek, akik a stresszoldás vagy más előnyök miatt fordulnak a cigarettához, végül nagy árat fizetnek érte testük minden pontját beleértve. Mi a Smile Institutenál nagyon jól ismerjük a dohányzás fogakra és szájra gyakorolt hatásait, és most szívesen megosztjuk az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat, hogy Ön is mentesülhessen ezen tünetek alól, amennyiben dohányzik.

i

Ne legyenek illúziói!

Amint a fogorvosa belenéz a szájába, azonnal meg tudja állapítani, hogy Ön dohányzik-e, sőt még azt is képes megsaccolni, mennyit szív naponta. A fogai, az ínye és a szájnyálkahártyája állapota nagyon beszédes, még a legprecízebb szájápolási rutin betartása mellett is. Ezért sem érdemes ezzel kapcsolatban ‘ferdíteni’. Legyen őszinte orvosával, úgy könnyebben tudjuk segíteni a gyógyulási folyamatát!

Smile Institute® BLOG - A DOHÁNYZÁS HATÁSA A FOGAKRA ÉS A SZÁJÜREGRE

Bár a fogászati technológia és a fogászati eljárások nagyon hosszú utat tettek meg, rengeteget fejlődtek, az alábbiakban tárgyalt problémákat csakis a dohányzásról való leszokással lehet igazán megoldani. Sokat tehetünk azonban azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk, és a lehető leghatékonyabban megőrizzük fogai egészségét, emiatt ne maradjon fogászati ellátás nélkül! Fontos, hogy megértse, milyen hatással lehet a dohányzás a fogai egészségére, hogy tudja, mi történik a fogaival. A tudás valóban hatalom, mi pedig azért vagyunk itt, hogy megalapozott döntések meghozatalához szükséges betekintést nyújtsunk.

Rossz lehelet

A „hamutartó szagú a leheleted” mondás abból fakad, hogy a cigaretta tényleg komoly ütést mér a leheletére. A cigarettarészecskék a dohányzás befejezése után is még sokáig a szájában maradnak, és a rossz szokása miatt a szája már eleve barátságos környezetet teremtett egy csomó kellemetlen baktérium számára. Attól függően, hogy mennyi ideje dohányzik, a leheletének borzalmas szaga lesz a szuvasodás, az ínybetegségek és a szájüregi sebek következtében. Ha nagyon sokáig dohányzik, a nyálmirigyei olyannyira begyulladhatnak, hogy fájdalmas nyálkövek és duzzanat alakulhat ki az arcán.

Fogínybetegség

Sokan arra összpontosítanak, hogy a dohányzás hogyan károsítja a tüdőt, de a károsodás a szájüregben kezdődik. Számos egészségügyi tanulmány azt mutatja, hogy a dohányosoknál kétszer nagyobb a kockázata az ínybetegségek kialakulásának, mint a nemdohányzóknál. A kockázat minden egyes alkalommal, amikor Ön elszív egy szálat, tovább romlik, és még ha kap is kezelést, az soha nem lesz olyan hatékony. Ez azért történik, mert a dohányzás csökkenti a száj baktériumokkal szembeni ellenálló képességét.

Sajnos a legalaposabb fogmosás, a rendszeres fogkőeltávolítás, a fogselyem, sőt még a vényköteles szájvizek sem elegendőek a hatások ellensúlyozására. Ennek eredményeként a baktériumok felhalmozódnak és átterjednek az ínyre, és ha ez megtörténik, az íny elkezd elhúzódni a fogaktól. Ez meggyengíti a fogak alatti csontot, és végül a fogak kiesnek, vagy ki kell húzni őket.

Mivel a dohányosok szája nem gyógyul jól, a fájdalom és a szövődmények innen már csak rosszabbodhatnak.

Elhúzódó gyógyulás

Ha Ön dohányzik, a káros folyamat tovább bővül. A dohányzás nem csak a száját teszi sebezhetővé mindenféle károsodással szemben, de megakadályozza azt is, hogy a szervezete bármilyen típusú beavatkozásból, legyen az akár fogászati, akár más jellegű, felépüljön.

Bár a fogorvos enyhítheti a problémákat, de az ellátás csak ennyire korlátozódik, ha a páciens továbbra is dohányzik. Még ha sebészeti implantátumokat választ is fogai pótlására, csökkent sikerességi aránnyal kell szembenéznie.

Ez bizony egy egyre növekvő problémákból és csökkenő megoldásokból álló lefelé tartó spirál.

A cigaretta tele van vegyi anyagokkal, és ezek közül sok megtapad a fogzománcon. Az eredmény sötétülő foltok, amelyek részben lassíthatók a fogfehérítő kezelésekkel, de soha nem fordíthatók vissza teljesen.

Szájüregi rák

Tudta, hogy az évente 50 000 szájüregi rákos megbetegedéssel diagnosztizált ember 80 százaléka dohányos? A szájüregi rák a dohányzással összefüggő szájüregi problémák közül a legsúlyosabb. Általában nyelési, rágási nehézséggel, állkapocszsibbadással vagy fülfájdalommal kezdődik, amelyet piros vagy fehér folt kísér a szájban. Bár ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, aki két hétnél hosszabb ideig tapasztalja őket, annak orvoshoz kell fordulnia.

Az Ön fogorvosaként olyan kezelési tervet tudunk összeállítani, amely hozzájárul ahhoz, hogy saját fogai tovább megmaradjanak.

Ha a dohányzásról való leszokással szeretné maga mögött hagyni a problémákat, akkor a továbblépést segítő források felé tudjuk terelni. Bárhogy is legyen, az Ön elkötelezett szövetségesei vagyunk, ha a fogak egészségéről van szó!

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling