Immunrendszer

Nyári fertőzések – fő tünetek a láz, hasmenés és a hányás

Smile Institute® Blog - Nyári fertőzések – fő tünetek a láz, hasmenés és a hányás

A nyári időszakban újult erővel támadnak a Rotához hasonló tüneteket okozó baktériumok, mint a Campylobacter, vagy a szalmonella. A mindennapokban kellemetlen lehet egy ilyen bakteriális fertőzés, de a nyaralás alatt halmozottan! Érdemes hát odafigyelnünk rá, hogy elkerülhessük a fertőzésveszélyes helyzeteket. Mutatjuk, milyen alapvető szabályokat érdemes betartani, hogy ezen a nyáron elkerüljenek a kellemetlen tünetek.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatsorai alapján látható, hogy a gastroenteritis fertőzések leggyakoribb oka a nyári időszakban a Salmonellosis, illetve a Campylobacteriosis. Az is látható az adatokból, hogy az elmúlt hetekben 157 szalmonella és 159 Campylobacter-fertőzésről érkezett jelentés. Ezekkel együtt idén csak a 25. hétig már összesen 1871 szalmonella és 2964 Campylobacter-fertőzés történt a hivatalos adatok szerint. Ez több, mint a 2023-as év 25. hetéig regisztrált esetek száma, és a 2018-2022. évek mediánja.

A korábbi évek adatiból pedig egyértelműen látszik, hogy a nyár különösen veszélyes időszak a hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket tekintve. Ilyenkor szaporodnak ugyanis azok a fent említett baktériumok, amelyek ilyen tüneteket okoznak.

Sőt, nem csak a Campylobacter és a szalmonella jelent ilyen jellegű veszélyt. Ide vehetjük még azokat az eseteket is, amikor szennyvíz eredetű baktériumok (E. coli és Enterococcus) okoznak fertőzést olyan strandokon, amelyeknek a vizében gyakran fordul elő nagyobb számban ilyen kórokozó. A strandok vízminőségét évente monitorozza az NNGYK, a legfrissebb kimutatásokról és az elmúlt években kifogásolt vízminőségű strandokról ebben Pénzcentrum cikkben olvashat.

Az ilyen strandokat jobb elkerülni, ha biztosan nem akarunk megfertőződni. Azonban hogyan kerülhetjük el a szalmonellát és a Campylobactert? Mivel ennek a két fertőzésnek a legjellemzőbb formája, ha fertőzött ételt, italt fogyasztunk, ezért nyáron érdemes nagyon körültekintőnek lenni, mit fogyasztunk, illetve hogyan főzünk. Ritka esetben ezek a baktériumok fertőzött házi állatok ürülékével való érintkezés által, vagy emberről emberre is terjedhetnek. Ha a házikedvencünk, vagy családtagjaink közül valaki fertőződik, érdemes kiemelten ügyelni a higiéniára, fertőtlenítésre. Azonban a ritka eseteken túl mindenek előtt az étkezés esetén érdemes alapvető szabályokat betartani.

Smile Institute® - Étrend-kiegészítők
Smile Institute - Novosseum™ csonterősítő tabletta

Novosseum™ csonterősítő tabletta

14 995 Ft

Novosseum™ étrend-kiegészítő tabletta 120db

Csontritkulás, kalcium hiány kezelésére, csontot ért törések utáni 3-6 hónapos időszakban, csontokat érintő műtétek után, túlsúly esetén, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, terhesség és szoptatás alatt, valamint gyomorsavcsökkentő kezelés során ajánlott.

Jó szívvel ajánljuk minden foghúzáson átesett páciens számára alveolus (fogmeder) regenerációjára. Ajánljuk azoknak, akik implantátum beültetés előtt állnak, mert csontpótlásos eljárások során a csont újraképződését segíti, valamint implantátum beültetésen átesett betegeknek, mert a készítmény hatékonyan segíti a csontintegrációt (osseointegráció). Ez az étrend-kiegészítő fantasztikus hatékonysággal képes segíteni a csontosodást, elősegíti a csontregenerációt, a csont újraképződést.

Állcsont, vagy állkapocs-csont törés esetén segíti a tört végek gyorsabb összeforrását, regenerációját, az állcsontból eltávolított ciszta esetén segíti a csontüreg csontszövettel való telődését és regenerációját.

Gyökércsúcs amputáció (gyökércsúcs rezekció) után segíti a gyökércsúcs körüli csontterület újbóli szövetképződését.

Komplex antioxidáns összetevőkkel: a Novosseum™ hatásai az organikus kalcium és magnézium, a D3-, K2- és C-vitamin, a szója izoflavonok, a kovaföld és mikroelemek szinergizmusa révén érvényesülnek. Ez a termék a csontritkulás kihívásaira és a kalcium felszívódás nehézségeire nyújt kiváló megoldást.

Tudományos alapossággal megtervezett, prémium minőségű formula. Vitamin, ásványi anyag, inulin és szója-izoflavon tartalmú étrend-kiegészítő tabletta

Smile Institute - Novosseum™ csonterősítő tabletta

- A termék kizárólag regisztrált pácienseink részére elérhető.  
Kosárba teszem
Smile Institute - Reisitar™ PRO immunerősítő kapszula

Resistar™ PRO immunerősítő kapszula

16 495 Ft

Resistar™ PRO étrend-kiegészítő tabletta 90db

Minden idők egyik legösszetettebb immunmoduláns étrend-kiegészitője, amely nagyon hatékony bakteriális vagy vírusos fertőzés esetén, immunrendszer megerősítésre, esetleg műtéti beavatkozás utáni lábadozáshoz.

Forradalmi „ALL IN” koncepció: az elismerten hatékony vitaminok, nyomelemek (teljes B-vitamin-komplex, C-, D- és E-vitamin, szelén, cink, vas), vagy a tradicionális orvoslásban évezredek óta bizonyító növényi kivonatokat tartalmazó készítmények, továbbá az egyéb, igazoltan jótékony hatású összetevőkből álló formulák alkotják.

A Resistar PRO™ mindekinek javasolt, aki szeretné támogatni immunrendszere normál működését. Egy olyan tudományos alapon összeállított készítmény, melynél az összetevők egymást kiegészítve járulnak hozzá a szervezet immunrendszerének normál működéséhez.

Ez az étrend-kiegészítő kapszula rendkívüli összetettségénél fogva tartalmazza szinte az összes olyan természetes alkotóelemet, melyről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hivatalosan deklarálta, hogy alkalmazásuk hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Smile Institute - Resistar PRO™ tabletta

- A termék kizárólag regisztrált pácienseink részére elérhető.  
Kosárba teszem
Smile Institute - Xynbio™ 50G+ probiotikum kapszula

XYNBIO® 50G+ probiotikum kapszula

13 995 Ft

XYNBIO® 50G+ étrend-kiegészítő tabletta 60db

Emésztési problémák, a rendszeres fáradtságérzet, illetve a gyakori légúti megbetegedések esetén ajánlott probiotikumok szedése. Különösen lényegessé válhat a bél normál baktériumflórájának helyreállítását célzó, probiotikus készítmények fogyasztása antibiotikum vagy gyulladáscsökkentő szedése mellett.

Extrém magas (ötven milliárd!) tejsavbaktériummal a napi adagban! Tejsavbaktérium, vitamin, frukto-oligoszacharid, nátrium-butirát és xyloglükán tartalmú, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula

Fantasztikus termék, amely gondoskodik a szervezet számára szükséges védelemről. Ajánljuk bármilyen antibiotikum szedése mellé, hasmenéssel járó megbetegedések kiegészítő kezelésére, a bélflóra helyreállítása és védelme érdekében.

A szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Nincs a baktériumoknak még egy olyan csoportja, amely az emberrel olyan sokoldalú viszonyban állna, mint a tejsavbaktériumok.

Ez az étrend-kiegészítő kapszula rendkívüli összetettségénél fogva tartalmazza szinte az összes olyan természetes alkotóelemet, amely alkalmazása hozzájárul az egészséges bélflóra normál működéséhez.

Smile Institute - Xynbio™ 50G+ probiotikum kapszula

- A termék kizárólag regisztrált pácienseink részére elérhető.  
Kosárba teszem

A Campylobacteriosis legjellemzőbben nyers baromfihús nem megfelelő elkészítése esetén alakulhat ki, de terjedhet még víz, nyers tojás, ritkábban állatok és emberek által. A nyers hússal való puszta érintkezés is elég lehet a fertőzéshez, ha nem vagyunk elég körültekintők. Főként a csirkehús jelent veszélyt, de ha baromfihúst főzünk, általánosságban nagyon figyeljünk rá, hogy

  • a nyershús csomagolását úgy dobjuk ki, hogy ne okozhasson később fertőzést, ne tenyésszünk tovább a szemetesben a bacikat.
  • az eszközöket, edényeket, amelyek a nyers hússal érintkeztek, alaposan mossuk el. A vágódeszkán se vágjunk a hús után mást.
  • a konyharuhát, amibe a kezünket a főzés során töröltük, mossuk ki.
  • figyeljünk rá, hogy a húst alaposan átsüssük.
  • mossunk kezet főzés előtt, után és étkezés előtt is.

Természetesen nemcsak az otthoni főzés során kaphatunk el ilyen fertőzést. Lehetőleg, ha házonkívül étkezünk, kerüljük az olyan helyeket – például strandok közelében -, ahol nem ügyelnek a higiéniára. Sokszor ezt már ránézésre meg lehet állapítani. Ha pedig olyan ételt kapunk, aminél okunk van azt gyanítani, hogy nem sült át, akkor küldjük vissza, ne fogyasszuk el.

Ha pedig külföldön járunk, pláne figyeljünk rá milyen ételt, illetve italt fogyasztunk. A Campílobacteriosis vízzel is terjedhet. Olyan országokban, ahol ez jellemzően probléma, inkább fogyasszunk ásványvizet és ne kérjünk jégkockát sem.

A szalmonella fertőzés már trükkösebb. Leggyakrabban a nyers tojás, nyers hús (szintén főként a baromfi és tenger gyümölcsei), illetve mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek és gyümölcsök útján szedhetjük fel. A szalmonellafertőzés sokkal könnyebben terjed ember és ember között is, ezért fertőzés esetén kerüljük a kontaktust és fertőtlenítsünk.

A tojással, hússal általában mindenki óvatos, de a gyümölcsök-zöldségek esetén már nem annyira. Pedig nyáron, amikor különösen jól esik egy friss saláta, különösen érdemes odafigyelni, hogy az ne legyen szennyezett. Otthon készített étel esetében mindent alaposan mossunk meg, éttermekben pedig csak akkor rendeljünk nyersen tálalt salátákat, ha bízunk benne, hogy ügyelnek a higiéniára. Egy Cézár-saláta például ártalmatlannak tűnhet, pedig különösen veszélyes lehet: a csirkehús, friss saláta és az öntet mind potenciális veszélyforrások. Ne kockáztassunk, főleg ne nyaraláson.

A szalmonellafertőzés egyébként az egész világon elterjedt, viszont Ázsiában, a Csendes-óceáni szigeteken, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Közép- és Dél-Amerikában érdemes különösen figyelni, mit eszünk, iszunk. Kerüljük az utazás során a nyers salátákat, a friss gyümölcssalátákat, a nyers tengergyümölcseit vagy a nem megfelelően hőkezelt húst, jégkockát. A szalmonella miatt is ajánlott továbbá palackozott víz fogyasztása, illetve használata fogmosáshoz! Ezt gyakran elfelejtjük.

A szalmonellát jó eséllyel elkerülhetjük idén nyáron, ha

  • mindent alaposan megmosunk.
  • megfelelő ideig sütjük, főzzük, forraljuk az ételeket.
  • kerüljük a potenciálisan fertőző fogásokat.
  • mossunk kezet, mindig.

A szalmonella jellemző tünetei a láz, a hasmenés, a hányinger és hányás, a hasi fájdalom, görcsök, a gyengeség, fejfájás. Kezelésében a folyadékpótlás nagyon fontos, hogy elkerüljük a kiszáradást, ugyanakkor a hányáscsillapító vagy hasmenés elleni szerek ugyanúgy ellenjavaltak.

Ez ételmérgezés?

Amikor ételmérgezésről beszélünk, annak általában egy baktérium áll a hátterében. Ilyen a szalmonella is, de vannak további, hasonló tünetekkel járó fertőzések. Különbség van azonban ételfertőzés és ételmérgezés között. Előbbi esetben élő baktérium okozza a megbetegedést, ételmérgezés esetében viszont nem élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok (mérgező anyagcsere-termékek) okozzák a betegséget. De előfordul, hogy nem is baktériumok, hanem vírusok, gombák és egysejtű vagy többsejtű paraziták okozzák az ételmérgezést.

Az ételfertőzés lappangási ideje több nap, míg az ételmérgezésé szalmonella esetén 8-12 óra, más baktériumok esetén 1-5 óra. Tehát az ételmérgezés tünetei jellemzően egy napon belül jelentkeznek.

A baktériumok által termelt toxinok okozzák a jellemző tüneteket – hányást, hasmenést, lázat, fejfájást, gyengeséget, görcsöket stb. Általában az étel eredetű gastroenteritis megbetegedéseket ételmérgezésnek hívjuk és leggyakrabban valóban ételek útján szedjük fel az ilyen megbetegedést.

Itt fontos kiemelni, hogy nemcsak a nyershúst, nyers tojást, nyers gyümölcsöt, zöldséget érdemes elkerülni. A szennyezett vízen kívül még a könnyen romló élelmiszerekkel sem árt vigyázni. Különösen a tejtermékek jelenthetnek veszélyt, pláne a nyári hőségben. Ha bármit felbontottunk, kövessük a csomagoláson írtakat, és fogyasszuk el a szavatossági idő lejárta előtt. Inkább ne kockáztassunk a bontott dolgokkal nyáron, mégha hűtőben tároltuk is azokat.

Amikor pedig étteremben rendelünk, szintén legyünk óvatosak a tejes, tejszínes ételekkel. Pláne kánikulában! – nem győzzük ezt hangsúlyozni. A legkörültekintőbb konyhával is előfordulhat, hogy egy-egy étel nem megfelelő tárolás okán hamar megromlik a 40 fokban. Akár egy órára kint felejtett étel is lehet fertőzésforrás.

Érdemes arra is ügyelni, ha nyaralásra hűtőtáskába csomagolunk ételt. Figyeljünk a megfelelő hűtésre, mert könnyen megfertőződhetünk, ha egész nap a strandon vagyunk és a jégakkuk nem tartanak ki sok órán át. A jégkrémek, fagyik is veszélyesek lehetnek! A jégkrémet, ha elővettük és nem fogyasztjuk el mind, ne hagyjuk kint, amíg felolvad. Felolvadt jégkrémet pedig ne fagyasszunk vissza! (Ahogy más már kiolvasztott terméket sem szabad visszafagyasztani.)

Fontos, hogy akár ételmérgezésről, akár bakteriális fertőzésről van szó, ha súlyos tüneteink vannak, forduljunk orvoshoz! Különösen érdemes vigyázni az idősek és gyermekek esetében az ilyen fertőzésekkel, mert ők sokkal könnyebben kiszáradnak, és súlyos állapotba kerülhetnek! Ne várjuk meg, míg ez bekövetkezik.

(forrás: Pénzcentrum.hu)

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Emésztési problémák, a rendszeres fáradtságérzet, illetve a gyakori légúti megbetegedések esetén ajánlott probiotikumok szedése. Különösen lényegessé válhat a bél normál baktériumflórájának helyreállítását célzó, probiotikus készítmények fogyasztása antibiotikum vagy gyulladáscsökkentő szedése mellett.

XYNBIO® 50G+ probiotikum kapszula – Extrém magas (ötven milliárd!) tejsavbaktériummal a napi adagban!

Tejsavbaktérium, vitamin, frukto-oligoszacharid, nátrium-butirát és xyloglükán tartalmú, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula

Fantasztikus termék, amely gondoskodik a szervezet számára szükséges védelemről. Ajánljuk bármilyen antibiotikum szedése mellé, hasmenéssel járó megbetegedések kiegészítő kezelésére, a bélflóra helyreállítása és védelme érdekében.

A szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Nincs a baktériumoknak még egy olyan csoportja, amely az emberrel olyan sokoldalú viszonyban állna, mint a tejsavbaktériumok.

Ez az étrend-kiegészítő kapszula rendkívüli összetettségénél fogva tartalmazza szinte az összes olyan természetes alkotóelemet, amely alkalmazása hozzájárul az egészséges bélflóra normál működéséhez.