Általános fogászat

A fogszuvasodás népbetegség hazánkban

Smile Institute® BLOG - A fogszuvasodás népbetegség hazánkban

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori probléma Magyarországon, ahogy a világ számos más országában is. Az elmúlt években végzett felmérések és kutatások alapján megállapítható, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek körében is súlyos a probléma hazánkban.

Az elmúlt években végzett felmérések és kutatások alapján a magyar gyermekek körében a fogszuvasodás előfordulási aránya magas, az általános iskolás gyermekek jelentős százaléka érintett. Egy 2019-es felmérés szerint a 6 éves gyermekek körében a fogszuvasodás prevalenciája meghaladta a 50%-ot! A felnőttek körében sem jobb a helyzet, ott is magas a fogszuvasodás előfordulása, a magyar felnőtt lakosság több mint 90%-a (!) érintett valamilyen mértékben. A középkorú és idősebb korosztályban pedig különösen magas az előfordulási arány.
Regionális különbségek is megfigyelhetők itthon a fogszuvasodás előfordulásában, amelyeket többek között az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az életmód és az étrend befolyásolhatnak.

Smile Institute® BLOG - A fogszuvasodás népbetegség hazánkban

Mi okozza a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A szájban lévő baktériumok cukros, keményítőtartalmú ételekkel és italokkal (gyümölcsök, édességek, kenyér, gabonapelyhek, üdítők, gyümölcslevek és tej) táplálkoznak. A baktériumok ezeket a szénhidrátokat savakká alakítják át.
A baktériumok, a sav, az ételek és a nyál keveredésével foglepedék alakul ki. Ez a ragacsos anyag bevonja a fogakat.
Megfelelő fogmosás és fogselyem használata nélkül a lepedékben lévő savak feloldják a fogzománcot, és üregeket, azaz lyukakat hoznak létre a zománc felszínén.

A magas cukor- és szénhidráttartalmú étrend tehát nagyban hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához. A nem megfelelő szájhigiénia, mint például a fogmosás hiánya vagy a helytelen fogmosási technika ugyancsak növeli a fogszuvasodás kockázatát. A fluorid hiánya a vízben és a fogkrémekben hozzájárulhat a fogszuvasodás előfordulásához. És persze a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elkerülése és a megelőző fogászati kezelések elmaradása szintén növelheti a kockázatot.

Melyek a fogszuvasodás jelei?
A külső zománcfelületen lévő fogszuvasodás általában még nem okoz fájdalmat vagy tüneteket. Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a tünetek, ha a szuvasodás a zománcon túlra, az ún. dentinbe és a pulpába hatol.

A fogszuvasodás jellemző tünetei a következők:

  • rossz lehelet vagy rossz szájíz
  • vérző íny vagy az ínybetegség egyéb jelei
  • arcduzzanat
  • fogfájás vagy szájfájdalom
  • fogérzékenység forró vagy hideg ételekre vagy italokra

 

A fogszuvasodás stádiumai
A szuvasodás a fog minden rétegét érintheti. Alapvetően 5 fő fogszuvasodási stádiumot szoktunk megkülönböztetni:

» Demineralizáció: Ebben az első szakaszban apró, fehér, meszes foltokat vehet észre a fogán. Ez a fogzománcban lévő ásványi anyagok lebomlásának köszönhető.
» Zománcosodási folyamat: Ha nem kezelik, a fogszuvasodás előrehalad, és tovább bontja a fogzománcot. Ekkor a szuvasodások (lyukak) észrevehetővé válhatnak. A fehér foltok világos barnás színűvé válhatnak.
» Dentinszuvasodás: A dentin a közvetlenül a fogzománc alatti réteg. Ez sokkal puhább, mint a zománc. Így amint a lepedék és a baktériumok elérik ezt a réteget, a szuvasodás gyorsabban kialakul. Ebben a szakaszban fogérzékenységet észlelhet. A fogain lévő foltok is sötétebb barnára színeződhetnek.
» Pulpa károsodás: Az ún. fogpulpa a fog legbelső rétege. Idegeket és vérereket tartalmaz, amelyek a tápanyagokat szállítják és életben tartják a fogat. Ha a szuvasodás eléri a pulpát, fájdalmat érezhet. A foga körüli ínyben is észlelhet bőrpírt és duzzanatot. A fogán lévő foltok sötétebb barnává vagy feketévé válhatnak.
» Tályogos fog: Ha nem kezelik, a mély üreg fertőzést okozhat. Ennek következtében a foggyökér csúcsán gennyes zseb alakul ki (periapikális tályog). A tünetek közé tartozhat az állkapocsba vagy az arcába sugárzó fájdalom. Arcduzzanat és duzzadt nyirokcsomók is kialakulhatnak a nyakán. Ekkor a fogtályog átterjedhet a környező szövetekre és a test más területeire. Ritka esetekben a fertőzés akár az agyába vagy a véráramba is átterjedhet (és szepszist okozhat).

Megelőzhető? Ha már kialakult, kezelhető?

Természetesen igen.
A rendszeres fogmosással – naponta legalább reggel és este, fogselyem és fogköztisztítók használatával segíthet a megelőzésben. Nagyon fontos, hogy rendszeresen látogassa fogorvosát, legalább évente 1-2 alkalommal jelenjen meg fogászati kontroll vizsgálaton és fogkő eltávolításon, hogy fogorvosa időben észlelve gyorsan orvosolhassa a még kialakulóban lévő problémát.
Sokan nem tudják, de bizony a szájszáraszság is hozzájárulhat a rossz szájhigiénia kialakulásához, ezért igyon sok vizet, és kerülje a száj kiszáradását okozó tényezőket. Cukormentes rágógumi rágása ugyancsak serkentheti a nyáltermelést.
Amennyiben dohányzik, kérjük próbálja meg letenni a cigerettát. A dohányzás abbahagyása jelentős mértékben javíthatja a szájhigiéniát és csökkentheti a rossz leheletet. Ha nem tud megválni káros szenvedélyétől, fokozottan figyeljen a fogak és fogközök tisztítására és gyakran látogassa meg fogorvosát.
Kerülje a túlzott cukorfogyasztást és fogyasszon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, próbáljon egészségesen étkezni.
Fogmosás során ügyeljen a nyelv tisztítására is, mivel a baktériumok gyakran a nyelv felszínén telepednek meg.
A rossz lehelet és a fogszuvasodás közötti kapcsolat egyértelmű, ezért a megfelelő szájhigiénia fenntartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések elengedhetetlenek a probléma megelőzéséhez és kezeléséhez.

Smile Institute® BLOG - A fogszuvasodás népbetegség hazánkban

Mikor hívjam a fogorvost?

Kérjen időpontot a fogorvoshoz, ha azt tapasztalja, hogy:

– vérzik az ínye,
– rágási nehézségei vannak,
– fertőzés jeleit tapasztalja,
– duzzadt az arca,
– fogfájás vagy szájfájdalom gyötri.

A fogorvosnál érdemes megbeszélnie kezelőorvosával, mitől alakulhatott ki a fogszuvasodás? Milyen lépéseket tehet, hogy csökkentse a további szuvasodás kockázatát? Milyen szövődmények alakulhatnak ki, melyek a jelei? Milyen szájápolási termékeket ajánl, mi a helyes fogmosási technika?

Munkatársaink segítségére lesznek!

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling