Általános fogászat, Dentálhigiéne

Mi növelheti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát?

Smile Institute® BLOG - Mi növelheti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát?

Fogszuvasodást, a fogak kemény szöveteinek fokozatos lebomlását leggyakrabban a szájban lévő baktériumok által termelt savak okozzák. Számos tényező növelheti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

ÉTREND

» Magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek és italok fogyasztása:
A cukrok és szénhidrátok a szájban lévő baktériumokkal reakcióba lépve savakat termelnek, amelyek képesek lebontani a fogzománcot. Azok az ételek, amelyek hosszú ideig megtapadnak a fogakon, nagyobb valószínűséggel okoznak szuvasodást, mint azok, amelyeket a nyál könnyen lemos. Ezek közé az élelmiszerek közé tartozik a tej, a fagylalt, a méz, a cukor, a szóda, az aszalt gyümölcsök, a sütemények, a sütemények, a kemény cukorkák és mentolos cukorkák, a száraz gabonapelyhek és a chipsek.

» Gyakori nassolás és cukros italok fogyasztása:
A gyakori étkezések és italok fogyasztása megakadályozza a száj természetes pH-szintjének helyreállítását, ami fokozza a savképződést és növeli a fogszuvasodás kockázatát. Ha sokat nassol vagy cukros italokat kortyolgat, több táptalajt ad a száj baktériumainak, hogy savakat termeljenek, amelyek megtámadják a fogait és gyakorlatilag felemésztik azokat. Ha pedig egész nap szódát vagy más szénsavas italokat kortyolgat, az jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy folyamatos savfürdő borítsa a fogait.

» Lefekvés előtti csecsemőtáplálás:
Amikor a csecsemők lefekvés előtt tejjel, tápszerrel, gyümölcslével vagy más cukortartalmú folyadékkal töltött cumisüveget kapnak, ezek az italok alvás közben órákig a fogaikon maradnak. Ez táplálja a baktériumokat, amelyek szuvasodást okozhatnak. Ezt a károsodást gyakran nevezik cumisüveges fogszuvasodásnak. Hasonló károsodás akkor is bekövetkezhet, ha a kisgyermekek ilyen italokkal töltött pohárból iszogatva kóborolnak egész nap.


A MEGFELELŐ SZÁJHIGIÉNIA HIÁNYA

» Ritka vagy nem megfelelő fogmosás:
A fogak nem megfelelő vagy ritka tisztítása lehetővé teszi a plakk és a baktériumok felhalmozódását, amelyek savakat termelnek és károsítják a fogzománcot. Különösen az éjszakai fogmosás elmulasztása káros, mivel alvás közben csökken a nyáltermelés, ami elősegíti a baktériumok elszaporodását.

Ha evés és ivás után nem tisztítja meg fogait rövid időn belül, gyorsan lepedék képződik, és megkezdődhetnek a fogszuvasodás és az ínygyulladás első lépései.


A FLUORID HIÁNYA

» Fluoridmentes fogkrém használata:
A fluorid segít erősíteni a fogzománcot és ellenállóbbá tenni a savakkal szemben, míg a fluoridmentes fogkrém használata növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ha az ivóvíz fluoridtartalma alacsony, az is hozzájárulhat a fogak fokozott érzékenységéhez és a szuvasodás kialakulásához.

A fluorid, egy természetesen előforduló ásványi anyag, segít megelőzni a szuvasodást, akár a fogkárosodás legkorábbi szakaszait is visszafordíthatja. A fogakra gyakorolt előnyei miatt a fluoridot számos közüzemi vízellátó rendszerhez eleve hozzáadják. A fogkrémek és szájöblítők gyakori összetevője is. A palackozott víz azonban általában nem tartalmaz fluoridot.

A SZÁJSZÁRAZSÁG

A szájszárazságot a nyálhiány okozza. A nyál segít megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy kimossa az ételt és a lepedéket a fogakról. A nyálban található anyagok segítenek ellensúlyozni a baktériumok által termelt savakat is. Bizonyos gyógyszerek, beleértve az antihisztaminokat, antidepresszánsokat és vérnyomáscsökkentőket, valamint egyes betegségek, a fejét vagy nyakát érő sugárzás vagy bizonyos kemoterápiás gyógyszerek a nyáltermelés csökkentése révén növelhetik a szuvasodás kockázatát.

 

FOGÁSZATI PROBLÉMÁK

» Fogszabályozók és fogpótlások:
A fogszabályozók, hidak és egyéb fogpótlások, valamint a szűk fogközök nehezebbé tehetik a fogak tisztítását, ami növeli a plakk felhalmozódásának kockázatát.
A szuvasodás leggyakrabban a hátsó fogaknál – a moláris és premoláris fogaknál – fordul elő. Ezeknek a fogaknak sok barázdájuk, gödröcskéjük és több gyökerük van, amelyek összegyűjthetik az ételmaradékokat. Ezért nehezebb őket tisztán tartani, mint a simább, könnyen elérhető elülső fogakat.

Az évek során a fogtömések meggyengülhetnek, elkezdhetnek lebomlani vagy érdes széleket kaphatnak. Ezáltal ezekben a lepedék könnyebben felhalmozódhat, és nehezebben eltávolíthatóvá válik. Ezek a fogászati eszközök már nem illeszkednek jól, így a szuvasodás megindulhat alattuk.

 

ÉLETMÓDBELI TÉNYEZŐK

A dohányzás csökkenti a nyáltermelést és növeli a plakk képződését, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Ugyanígy az alkohol szárító hatása is hozzájárulhat a szájszárazsághoz és a szuvasodás kockázatának növeléséhez.

Sajnos a szuvas fogak kialakulásának kockázata a magyar lakosság körében minden korosztály tekintetében magas. Már a nagyon fiatal gyermekek és a tinédzserek körében is gyakoriak. Az idősebb felnőttek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel idővel a fogak elkophatnak, és az íny visszahúzódhat, így a fogak nagyobb valószínűséggel romlanak. Az idősebb felnőttek több olyan gyógyszert is használhatnak, amelyek csökkentik a nyáláramlást, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát.

 

EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT

» Diabétesz:
A magas vércukorszint elősegítheti a baktériumok szaporodását a szájban, növelve a fogszuvasodás kockázatát.

» Gyomorégés:
A gyomorégés, a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) gyakori tünete, a gyomorsav a szájába áramolhat. Ezt nevezzük refluxnak. Ez lekoptathatja a fogai zománcát, és sok kárt okozhat. Ezáltal a dentin több baktériumnak van kitéve, ami ugyancsak fogszuvasodást okoz.

» Evészavarok:
Az anorexia és a bulimia sok fogerózióhoz és szuvasodáshoz vezethet. Az ismételt hányásból származó gyomorsav, az úgynevezett purgálás átmossa a fogakat, és elkezdi felemészteni a zománcot. Az étkezési zavarok a nyáltermelés útjába is állhatnak.

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling