Általános fogászat

Fogfájás a repülőn – mit lehet tenni?

Smile Institute Blog - Fogfájás a repülőn - mit lehet tenni?

A repülőgép utasterének nyomás-változása gyakran okoz problémát, sok utazó tapasztalta már. Amint a gép emelkedik, vagy süllyed, segíthet ha rágógumit rágunk, vagy megpróbálunk ásítani, hogy a fülünkben ezzel enyhítsük a nyomást. Azonban a az a kellemetlen érzés, amely fájdalmat okozhat a fülben, fájdalmat okozhat a fogakban is. Sőt, ha lyukas egy felső fogban, a fájdalom kisugározhat az alsó állkapocsba, sőt a fülébe és a nyakába is, de fejfájást is okozhat fogfájás. Az úgynevezett neurovaszkuláris fejfájások migrénként vagy cluster fejfájásként nyilvánulhatnak meg. Belegondolni is rémes, milyen rémálommá válhat egy kellemes kikapcsolódás, ha fogaival nincs minden rendben.
Ha fogfájást tapasztal, amikor repülőgépen utazik, érdemes a következőkkel tisztában lennie:

Korábban kialakult probléma okozza

A repülés okozhat fogfájást? Nem, ez így ebben a formában nem igaz. Nem okozza, hanem a repülés közbeni nyomáskülönbség előhozhat, felerősíthet egy fogászati problémát. A magasság növekedésével a test is nyomásváltozást tapasztal, ezt az állapotot nevezik aerodontalgiának.

Repülőgépen többféle fogászati probléma okozhat fogfájást. Az egyik ilyen, ha ‘levegő szorul a tömésbe’. Ez akkor fordulhat elő, ha a fogtömése meglazult, megrepedt, kiesett a fogából, vagy fogorvosa egyszerűen nem töltötte ki teljesen az üreget a fogtömés során. Ezen kívül a régebbi tömések is okozhatnak gondot a rajtuk keletkezett mikroszkopikus méretű rések vagy lyukak miatt, amelyek idővel kialakulnak. Hiába nem jelentkezett ez a fájdalom korábban, sajnos ha nem tökéletesen fed a tömés, a fog lüktethet repülés közben.

A másik, ha korábban fájdalmat ugyan nem okozó, de krónikus gyulladás van valamely fog gyökércsúcsa fölött. Ezt nevezzük fogászati gócnak.

Ha gyulladásban van a fog, esetleg a közelmúltban esett át fogászati kezelésen (gyökérkezelésen, foghúzáson, fogbeültetésen) a repülés közbeni kabinnyomás gyors változása kényelmetlenséget és fájdalmat okozhat. Míg a rágógumi és a kiegyenlítés más körülmények között segíthet, a tömésekben rekedt levegő problémáját, és a gyulladást nem lehet ugyanígy orvosolni.
A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók ilyenkor segíthetnek, de azt javasoljuk, ne ne várjon túl sokáig a kezeléssel. Ha repülőn fáj a foga, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben a fogával, ezért a lehető leghamarabb fel kell keresnie egy fogorvost, hogy megállapítsa a probléma okát.
Ami még segíthet, ha hideg borogatást alkalmaz: ha repülés közben fogfájást tapasztal, az érintett területre hideg borogatás átmeneti enyhülést nyújthat. Esetleg a sós vízzel történő öblítés is hozhat enyhülést: oldjon fel fél teáskanál sót egy pohár meleg vízben, és öblítse ki a száját ezzel az oldattal.

Ha érzékenyek a fogai, kerülje a túl meleg vagy túl hideg italokat, ételeket. A rágás könnyítésére fogyasszon inkább kevésbé kemény ételeket, pl. leveseket, van turmixot.

Sajnos nagy varázslatok nincsenek. A repülés közbeni nyomáskülönbség bizony megmutatja, rendben van-e minden a szájában. A már kialakult problémán rontani ugyan nem tud a repülés, de egy szuvas fog, vagy egy gyulladt gyökér bizony kellemetlenné teheti azt a néhány órás repülést…
Ha minden utazás alkalmával fogfájást tapasztal, a probléma okának felderítésének legjobb módja, ha ellenőrizteti a fogait.

Smile Institute Blog - Fogfájás a repülőn - mit lehet tenni?
Smile Institute Blog - Fogfájás a repülőn - mit lehet tenni?

A repülés közben tapasztalt fogfájás egyéb gyakori okai

Megrepedt fog:
Minden kis hely, ahová a levegő beszorulhat, nagyon érzékeny a fájdalomra.

Fogszuvasodás:
Az üregek lényegében a fogak külső rétegeiben képződő apró lyukak, amelyek sebezhetővé teszik őket a levegő beszorulásával és a repülés közbeni fájdalommal szemben.

Érzékeny fogak:
Ha a fogai már eleve érzékenyebbek, a repülő nyomáskülönbsége kellemetlen érzést okozhat.

Mit tehet még repülés előtt a fogfájás elkerülésére?

Nagy utazást tervez? A legjobb, amit tehet, hogy utazása biztosan fájdalommentes legyen, ha még utazása előtt jónéhány héttel időpontot kér hozzánk egy kontrollra! Ha a fogorvos mindent rendben talál, akkor aggodalomra semmi ok, a nyaralás fájdalommentesen lezajlik majd. Ha mégis felfedezne valamit, néhány hét biztosan elegendő ahhoz, hogy az utazás napja előtt be is fejeződjön egy esetleges fogászati kezelés, hogy egészséges fogsorral vághasson neki a nagy utazásnak!

Általában azt javasoljuk, hogy évente kétszer látogasson el a fogorvoshoz megelőzés céljából és fogkő eltávolításra. Mivel legtöbben jellemzően a nyári és téli hónapokban utaznak, ez egy nagyszerű módja annak, hogy fogorvosi látogatásait az utazással szinkronban tervezze. Az Ön konzultációs időpontja során minden egyes fogat, koronát és tömést ellenőrzünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelő állapotban vannak.

Fontos észben tartania, hogy ne az utolsó pillanatra időzítse a konzultációt!

Egyrészt kicsi az esély, hogy időpontot tudunk adni Önnek pár napon belül, így érdemes hetekkel előre tervezni.

Másrészt bármilyen fogtechnikai munka (fogpótlás) behelyezésétől számított egy napon belül már jellemzően biztonságos a repülés. Ha azonban röviddel a szájsebészeti beavatkozás után utazik, értesítse fogorvosunkat, hogy megkapja a biztonságos utazáshoz szükséges összes információt és igény esetén fájdalomcsillapítókat.

Íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe kell venni, ha röviddel a fogászati ​​kezelés után repül:

  • vigyen magával tiszta gézt vagy fogászati tampont, mert az ínye vérezhet,
  • nézzen utána, hogy hol talál fogorvost az úticélja közelében, hogy bármiféle probléma esetén leszállás után tudja hová fordulhat,
  • készítsen be fájdalomcsillapítókat arra az esetre, ha repülés közben bármilyen kellemetlenséget tapasztalna.

A jó hír
Ha a fogai egészségesek, repülés közben nem fog fájdalmat vagy kellemetlenséget észlelni. És még ha meg is fájdul a foga a levegőben, segíthet, ha tudja, hogy a magasság nem rontja a fogak állapotát. A repülés nem teszi rosszabbá a lyukas fogak, a meglazult tömések vagy az ínygyulladás állapotát, mint amilyen már eleve volt, bár ezek a fogászati problémák fájdalmasabbá válhatnak a légi utazás során.

FOGLALJON IDŐPONTOT JÓVAL INDULÁS ELŐTTRE!
Ha lyukat észlel, vagy gyanítja, hogy a tömés meglazult, jöjjön el a Smile Institute-ba, hogy a következő repülés előtt megoldjuk az ilyen jellegű problémáit.

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon: +36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling