Általános fogászat, BLOG, Dentálhigiéne

Melyek a fogak számára legrosszabb ételek?

Smile Institute® BLOG - Melyek a fogak számára legrosszabb ételek?

Bármilyen finomak is, néhány kedvenc nassolnivalója bizony károsíthatja a fogait.
Érdemes tudni, hogy mely élelmiszerek vannak negatív hatással a fogaira és az ínyére is. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárni őket az étkezésből, azonban érdemes mértékkel élvezni őket.

Milyen ételek károsak a fogakra?
Cukros csemegék és cukorkák
Valószínűleg gyerekkorától hallotta már Ön is, hogy „a sok cukor megrohasztja a fogakat” felnőtt korára. De ez tényleg nem valami összeesküvés volt, hogy rávegyék zöldségevésre.

Ez az állítás igaz.

A szája több mint hatmilliárd baktériumnak ad otthont, köztük 700 fajnak. A baktériumok egy része fontos a kiváló szájhigiénia megőrzéséhez, míg másoknak baljósabb szándékai vannak.

Amikor a baktériumok a cukrot savvá alakítják, megnő az üregek kialakulásának kockázata. Mivel az üregek gyakran észrevétlenek maradnak, könnyű átengedni őket azon a ponton, ahonnan nincs visszatérés. Amikor ez megtörténik, az üreg befúródhat a fogrétegekbe. Ilyenkor valószínű, hogy fájdalmat tapasztal, és akár fogak elvesztését is.

Savas ételek és italok
Ide tartozik például az üdítőitalok (még a cukormentes fajták is), a citrusfélék (például citrom, lime és grapefruit) és savanyúságok fogyasztása.

Ha szénsavas üdítőket iszik, a szájban lévő baktériumok azonnal savat kezdhetnek termelni, és 20 percen belül jelentős károkat okozhatnak a zománcban, még akkor is, ha rendszeresen fogkefét és fogselymet használ. Ha egy pohár szénsavas üdítőt fogyaszt, ne mosson fogat közvetlenül utána, ugyanis a sav puhábbá teszi a fogszerkezetet, így a fogak sebezhetővé teszik a kopást.

Bár a savanyúság vitathatatlanul az egyik legjobb része minden étkezésnek, kockázatokkal jár. Mivel a pácolás során ecetbe áztatják, magas a savtartalmuk. Ha állandóan savanyúságot eszik, a lé megkoptathatja a zománcot, és érzékeny fogakat okozhat, sőt, még repedéseket, töredezettségeket vagy elszíneződéseket is.

Bor
Ha túl sok pohár pinot noir-t vagy chardonnay-t iszik, nem csak a másnap reggeli csúnya fejfájással kell megküzdenie.

A bor, mind a vörös, mind a fehér, sok savat tartalmaz, amelyek gyengíthetik a zománcot, és még a fogak is sárgássá válhatnak. Ha néhány pohárral szeretne elfogyasztani, igyon utána egy pohár vizet, hogy semlegesítse a savat, és eltávolítsa a szájüregben megmaradt bort. Ne mosson fogat közvetlenül a bor fogyasztása után, mert az a sav szétterjedését okozza.

Hogyan élvezhetem kedvenc ételeimet, de mégis védhetem a fogaimat?

Két dolgot tehet annak érdekében, hogy fogai egészségesek maradjanak, miközben kedvenc ételeit és italait fogyasztja.

Az első a cukros és erősen savas ételek fogyasztásának korlátozása. Ez nem azt jelenti, hogy nem élvezheti őket mértékkel, de ügyeljen arra, hogyan hatnak a fogaira.

A második dolog, amit tehet, az a kiváló szájhigiénia fenntartása. Ez magában foglalja a rendszeres tisztítást és a fogorvosi látogatásokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy fogai és ínyei a lehető legegészségesebbek.

Ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy mely ételek károsak a fogaira, forduljon a Smile Institute szakembereihez. Csapatunk segíthet megtalálni a módját, hogyan élvezheti gasztro-kedvenceit anélkül, hogy feláldozná szájhigiéniáját.