Általános fogászat, BLOG, Dentálhigiéne

Mit árul el a testéről a fogai és az ínye?

Smile Institute® BLOG - Mit árulnak el a testedről a fogaid és az ínyed?

A fogak és az íny sokat mondanak az Ön általános egészségi állapotáról.

Az emberek szája tele van baktériumokkal. Bár ezek többsége ártalmatlan, a száj a szervezet többi részébe való bejutási pontot jelenti, és ezen baktériumok egy része nem is olyan ártalmatlan, sőt akár betegségeket is okozhat.

Ezért a rendszeres fogorvoshoz járás a kiváló szájhigiénia megőrzésének alapvető fontosságú része. Fogorvosa megtalálja és kezelni képes az olyan kellemetlenségeket, mint a szuvas fogak vagy a visszahúzódó íny, és meg tudja szüntetni a problémákat, mielőtt azok átterjednének a test többi részére.

De fogorvosa a fogai és ínye állapotából olyan nem fogászati egészségügyi állapotokat is felfedezhet, amelyekre esetleg nem is gondolna. A fogorvosnál tett látogatás során több betekintést nyerhet általános közérzetébe.

Több mint 100 betegségnek vannak olyan tünetei, amelyek a szájban is megjelennek. Bizonyos esetekben fogorvosa képes lehet észrevenni a problémás területeket, mielőtt még elkezdené a szájában keresgélni. Amikor fogorvosként elkezdjük megvizsgálni a fogait és az ínyét, meglepődne, hogy mi mindent fedezünk fel.

Meg tudja állapítani a fogorvos, hogy cukorbeteg-e?
A világ lakosságának nagyon nagy száma szenved cukorbetegségben vagy prediabéteszben, amely kezelés nélkül gyorsan 2-es típusú cukorbetegséggé alakulhat. Az ijesztő pedig az, hogy egyesek nincsenek is tisztában azzal, hogy cukorbetegek.

Ha a rutinellenőrzés során fogorvosa olyan dolgokat vesz észre, mint például a meglazult fogak, szájszárazság és a visszahúzódó, száraz vagy vérző íny, az aggodalomra adhat okot. A cukorbetegeknek gyengébb az immunrendszerük, és nehezebben küzdenek meg a betegségekkel, ami megnehezíti a sebek és fertőzések gyógyulását az ínyben és annak környékén.

Ezzel együtt az ínyvérzés nem mindig a cukorbetegség tünete. Ez lehet ínygyulladás és más ínybetegségek következménye is, amelyek kezelésében ugyancsak fogorvosa segíthet. Az ínyvérzés akkor válik aggodalomra okot adóvá, ha a többi tünettel együtt jelentkezik. Ha fogorvosa ezeket észleli, arra ösztönözheti, hogy keressen fel egy szakorvost vércukorszint-ellenőrzés céljából.

Fogorvosa diagnosztizálhatja Önnél a HIV-fertőzést?
A humán immunhiányvírus vagy HIV egy olyan vírus, amely megtámadja az immunrendszert. 2020-ban több mint 68 000 ember volt HIV-fertőzött, és 14%-uk nem is tudott róla.

Ha fogorvosa a következő dolgokat észleli, javasolhatja, hogy időpontot kérjen orvosától egy vérvizsgálatra:

  • Szájüregi szemölcsök
  • Elváltozások
  • Fehér, vörös, lila vagy barna foltok a nyelvén vagy a szájában
  • Fehér vagy sárga foltok
  • Száraz vagy fájdalmas száj és torok
  • Az emberek kis százalékánál (2-6%) előfordulhat az úgynevezett nekrotizáló fekélyes ínygyulladás, amely fájdalmas ínygyulladás, amely lázat, rosszullétet és rossz leheletet okoz.

Az, hogy a fenti tünetek valamelyike jelentkezik, nem jelenti automatikusan azt, hogy Ön HIV-fertőzött. Ha egynél több tünete van, valamint egyéb tünetei, akkor forduljon háziorvosához.

Meg tudja állapítani a fogorvosa, hogy alultáplált vagy-e?
Az étkezések hatással vannak a szájüregi egészségre, és ez a vizsgálat során is ki fog derülni.

Ha Ön étkezési zavarban szenved, például bulimiában, fogorvosa ezt a fogai és ínye állapotából meg fogja tudni állapítani. A kényszerű hányás a kihányt gyomorsav miatt erodálja a fogzománcot. A zománc erózión kívül fogorvosa szájszárazságot, fogínyvérzést és eróziót észlelhet az elülső fogak belső oldalán.

Fontos tudni, hogy fogorvosa fog ítélkezni, hiszen nem ez a dolga. Ha ezeket a tüneteket észleli, megbeszélheti Önnel a hosszú távú hatásokat, és arra ösztönözheti, hogy beszéljen erről egy szakorvossal.

Meg tudja állapítani a fogorvosa, hogy csontritkulásban szenved-e?
Bár a csontritkulás a nőknél a menopauza fázisában és azután a leggyakoribb, bárki tapasztalhatja csontjainak gyengülését. Ennek néhány jele az ínyvonalak visszahúzódása és a meglazult fogak. Ezek annak jelei, hogy a fogakat tartó csontok megváltoznak. Ha fogorvosa észreveszi ezeket a dolgokat, valószínűleg javasolni fog csontsűrűség-vizsgálatot.

A szájüreg egészségének megőrzése befektetés az általános egészségébe!