BLOG, Implantátum

Minden, amit a csontpótlásról tudni érdemes

Smile Institute® BLOG - Minden, amit a csontpótlásról tudni érdemes

Tartós foghiány (értsd. kihúzott / kiesett fog) esetén az állkapocsban lévő csont, melyre így nem hat a rágás ereje, sajnálatos módon elkezd felszívódni. Minél hosszabb ideig marad kezeletlen a foghiány, annál nagyobb a veszélye, hogy a későbbi implantáció előtt elkerülhetetlenné válik a sokszor fájdalmas csontpótló műtét.

Smile Institute® BLOG - Minden, amit a csontpótlásról tudni érdemes

A csont felszívódása foghiány esetén akár néhány hónap elteltével is beállhat. De nem csak a fogvesztés, hanem huzamosabb ideje fennálló fogágybetegség vagy csontritkulás is vezethet olyan mértékű csontállomány vesztéshez, mely implantátum beültetés előtt megkívánja a csontpótló műtét szükségességét.

A csontpótlás ma már rutinműtétnek számít, a műtéti kockázata minimális. Maga a beavatkozás érzéstelenítésben történik, nem jár fájdalommal, azonban az implantátum beültetés sikeressége múlik rajta.

Ha nem elég magas vagy széles az állcsont, a páciens meglévő csontállománya nem megfelelő, csontpótlás nélkül nem tudja befogadni az implantátumot.

Több alternatíva is kínálkozik a meglévő csontállomány csontpótló anyaggal való kiegészítésére:

  • lehetőség van állati eredetű csontszövet, emberi eredetű csontszövet alkalmazására, vagy szintetikus csontpótló anyag alkalmazására,
    valamint
  • nagymértékű csontvesztés esetén a csontállomány pótolható a páciens saját csontszövetével is, a csonthiány mértékének függvényében.

A csontpótló anyagok nem csak a csont mennyiségét pótolják, hanem a csontképződés folyamatát is elősegítik a környező csontsejtek csontszövet előállításának serkentésével.

Csontpótlás saját csonttal vagy más csontpótló anyaggal?

A csontpótló anyag kiválasztását a csonthiány mértéke mellett meghatározza az is, melyik állcsonton kerül sor a tényleges implantációra.

Kiterjedtebb csonthiány esetén a csontpótló anyagok nem képesek beépülni, így ezekben az esetekben a saját csont az egyetlen lehetőség, amellyel helyreállítható a csonthiány.

Kisebb csonthiányok pótlására a saját csontot az alsó állkapocs állcsúcs körüli területéről, vagy a bölcsességfog mögötti területről, vagy a felső állcsont bölcsességfog mögötti területéről lehetséges kivenni. Ezen beavatkozások helyi érzéstelenítésben, ambuláns módon történnek a Smile Institute rendelőjében.

A csak ritka esetekben előforduló, nagyobb csonthiányok pótlására a csípőlapát, a sípcsont térdkalács alatti területe vagy a koponyacsont szolgálhat. Ez utóbbi beavatkozások csak altatásban, kórházi fekvő osztályon végezhetőek el.

Smile Institute® BLOG - Minden, amit a csontpótlásról tudni érdemes
Smile Institute® BLOG - Minden, amit a csontpótlásról tudni érdemes

Arcüreg emelés, más néven Sinus lift

Amennyiben a felső rágófogak gyökerei benyúltak az arcüregbe, az eredeti fog elvesztése bizony nagy mennyiségű csontveszteséget okozhat.

A felső állcsont esetében a fogbeültetés előtt gyakran szükség van az arcüreg alapjának megemelésére, az úgynevezett sinus liftre. Az arccsonton létrehozott csontablak beemelése után a csontpótló anyag ekkor a nyálkahártya és az arcüreg alapja közé kerül behelyezésre.

Az arcüreg emelés során az arcüreg alsó fala kerül kiegészítésre, megvastagításra, a csontpótló anyag pedig leggyakrabban saját csontból vett csontforgács és gyorsan beépülő, bio csontpótló anyag keveréke.

Ha az arcüreg emelés-műtét csak kis mennyiségű csontpótló anyagot igényel, akkor lehetséges a csontpótlást és az implantációt akár egy kezelés alatt is végrehajtani. Jelentős mennyiségű csonthiány esetén azonban, a csontképződés és a becsontosodás féléves időtartamot is igénybe vehet, és csak ezt követően kerülhet sor magára az implantációra.

Mi a csontpótlás menete?

A Smile Institute rendelőjében az implantációs műtéteket Nagy Dominik szájsebész, implantátum specialista doktor úr végzi. A műtét előtt a beteg szájüregéről 3D-s CT felvételt készítünk, mely alapján megállapítható, hogy a páciens esetében szükség van-e a csontpótló műtétre.

Maga a csontpótló műtét a szájüregen át történik, általában helyi érzéstelenítéssel vagy igény esetén altatásban.

Fontos!
A csontpótló műtét utáni regeneráció jelentős fájdalommal járhat, amely fájdalomcsillapítóval jól kezelhető. A beavatkozás után a fájdalomcsillapítót a doktor úr felírja pácienseinknek.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy csontpótlás után minden esetben jelentkezik arcduzzanat, véraláfutások, zöld-lila foltok és akár jelentősebb fájdalom is, amely egy ilyen komoly beavatkozás után teljesen normális és szerencsére néhány nap alatt mérséklődik, amennyiben a páciens betartja az orvosi előírásokat.

A csontpótlást éppen ezért érdemes úgy időzíteni, hogy a kezelést követően legalább 7-10 nap álljon rendelkezésre nyugalomban, pihenéssel tölteni, ezzel is meggyorsítva a gyógyulás menetét. Mivel a beavatkozás után az arc megduzzad és sok esetben véraláfutás is keletkezik, néhány nap szabadság indokolt a regeneráció idejére.

A csontpótlás után egy ínyplasztikai beavatkozással sor kerül a fogíny restaurálására is.

A csontpótlás eredményeként a beültetett csontpótló anyag 6 hónap elteltével a csonttal egyenértékű szilárdságú lesz, melyben az implantációs fogpótlás biztonságosan rögzülhet. A beültetett implantátum a műgyökér stabilitásáért is felel, mely a csontpótlás után már stabil alapba kerülhet beültetésre.

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon: +36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling