Dentálhigiéne

Van kapcsolat a fogágybetegségek és a cukorbetegség között?

Smile Institute® BLOG - Van kapcsolat a fogágybetegségek és a cukorbetegség között?

A test minden része kapcsolódik egymáshoz, minden mindennel összefügg, így ha az egyik rész bajban van, az a test többi részét is érinti. Arról már olvashatott, hogy a cukorbetegség rossz hatással van a fogak egészségére is, de talán azzal még nincs tisztában, hogy van-e kapcsolat a fogágybetegség és a cukorbetegség között. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a témáról!

Az ínybetegség és a cukorbetegség megértése

1. A fogágybetegséget és a cukorbetegséget ugyanazok a dolgok okozzák
A magas szénhidrát- és cukortartalmú étrend, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a rossz általános egészségi állapot. Ezek azok a dolgok, amelyek végül mind az ínybetegséghez, mind a cukorbetegséghez vezetnek. A túl sok cukor és a túl sok szénhidrát fogyasztása táplálja a szájban a plakkot okozó baktériumokat. Ha a lepedék felhalmozódik a szájban, megfertőzi az ínyt, és elindítja az ínybetegséget.

A 2-es típusú cukorbetegséget szintén az egészségtelen életmóddal kapcsolatos döntések, például a rossz táplálkozás és a testmozgás hiánya váltja ki. Idővel a cukorban gazdag étrend súlygyarapodáshoz és tartósan magas vércukorszinthez vezet, amelyet a szervezet már nem tud szabályozni (más néven cukorbetegség alakul ki).

Nos, lehet, hogy valaki egyszerre kapja meg mindkét betegséget? És ha valaki cukorbeteg lesz, az automatikusan az ínybetegséget is kiváltja? Mi van akkor, ha a fogágybetegség csap le először? Az ínybetegség okozhat cukorbetegséget?

Smile Institute® BLOG - Van kapcsolat a fogágybetegségek és a cukorbetegség között?
Smile Institute® BLOG - Van kapcsolat a fogágybetegségek és a cukorbetegség között?

2. A cukorbetegség ínybetegséghez vezethet
A cukorbetegség magas vércukorszintet és csökkent immunitást okoz. Emellett a cukorbetegeknek hosszabb ideig tart a gyógyulás.

A magas vércukorszint magas glükózszintet eredményez a nyálban. Akinek alacsony az immunitása, annak a szájában tartósan megmaradhatnak a baktériumok. A glükóz és a baktériumok együttesen alkotják a plakkot, amely elindítja az ínybetegséget. Ennek hatására az íny érzékennyé és gyengévé válik, ami ahhoz vezet, hogy az íny bőre könnyebben felszakad. A felszakadt bőr a cukorbetegeknél lassan gyógyul, és ez súlyosbíthatja az ínybetegséget.

A jó hír az, hogy ha időben észreveszik, a cukorbetegeknél a fogágybetegség könnyen kezelhető. Csak egy kis fogászati kezelésre és jó szájápolásra van szükség!

3. A fogágybetegség összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel
A Koppenhágai Egyetem Parodontológiai Tanszéke végzett egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, hogy a parodontális betegségek elvezethetnek-e a cukorbetegséghez a nem cukorbetegeknél. A tanulmányt a Journal of Periodontology című folyóiratban 2007 márciusában tették közzé.

A tanulmány megállapította, hogy az előrehaladott ínybetegség a nem cukorbetegek éhgyomri vércukorszintjének emelkedését okozhatja. Amint a vércukorszint meghaladja az 5,6 millimol/liter értéket, az illető prediabéteszessé válik. A tanulmány kimutatta, hogy az előrehaladott ínybetegség befolyásolja a glükóz szabályozását a szervezetben. Ha a szervezet nem tudja szabályozni a cukrot, a prediabéteszes végül cukorbeteggé válhat.

A súlyos ínybetegség a cukorbeteg vércukorszintjét is megemelheti, felülírva a glükózszint szabályozására szedett gyógyszereket. Ilyen esetben megnő a diabéteszes szövődmények kockázata.

Két legyet egy csapásra
Az ínybetegség kiválthatja a 2-es típusú cukorbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegség pedig ínybetegséghez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a fogaink ápolása az étrend és a szájhigiénia révén segít alacsonyan tartani a vércukorszintünket. Ezzel szemben a helyes táplálkozással és testmozgással való egészségmegőrzés jót tesz a szájüregi egészségünknek.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha ínybetegségek kezelésére van szüksége!
További információért olvassa el a témában írt blogbejegyzéseinket vagy kérjen időpontot egy személyes konzultációra budapesti fogorvosi rendelőnkbe még ma!

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling