Láthatatlan fogszabályozás

Az Invisalign előnyei és hátrányai

Smile Institute Blog - Az Invisalign előnyei és hátrányai

Ha az Invisalign olyan csodálatos élmény, miért választ még mindig valaki hagyományos fogszabályzót?

Mint a legtöbb dolog az életben, itt is minden eset más és más. Még a gyorsan fejlődő technológia mellett sem lehetséges sajnos, hogy az Invisalign mindenki számára a tökéletes választás legyen. Valójában vannak előnyei és hátrányai is az Invisalign kezelésnek, igyekszünk alább felsorolni mindet…

AZ INVISALIGN ELŐNYEI

Smile Institute Blog - Hírességek, akik fogszabályozót viseltek

ELŐNY: szinte láthatatlan

Amikor az Invisalign előnyeit és hátrányait mérlegeljük, a legtöbb ember által felismert előny a névben rejlik: láthatatlan. Hogy egészen pontosan legyünk, szinte láthatatlan.

Számos híresség és közéleti személy is az Invisalign-t választotta fogai kiegyenesítésére, mert ezt a láthatatlan fogszabályozó kezelést könnyedén be tudta illeszteni a mindennapi rutinjába, a síneket viselve meg tudott jelenni a tévében, vagy akár a vörös szőnyegen is anélkül, hogy a megjelenését negatívan befolyásolta volna.

A teljesség igénye nélkül egy impozáns névsor az Invisalign-nal kezelt hírességekről: Justin Bieber, Zac Efron, Oprah Winfrey, Keira Knightley, Khloe Kardashian, Serena Williams, Kate Middleton hercegnő és még sorolhatnánk.

Azok számára, akik nem szeretik a fogszabályzók „fémhuzalos” megjelenését, az Invisalign nagyszerű alternatíva. Az Invisalign segítségével kiegyenesítheti fogait anélkül, hogy bárki tudná!

ELŐNY: nincsenek étkezési vagy étrendi korlátozások

Ha Önnek, vagy ismerősének már volt hagyományos fogszabályzója, akkor tudja, milyen hosszú az a lista, amiket „nem ehet fogszabályozóval”.

A hagyományos fogszabályozóval rendelkezőknek kerülniük kell például a pattogatott kukoricát, a kemény kérgű kenyeret, mondjuk például a bagelt, az almát (és egyáltalán az almába harapást), a kukoricát, a legtöbb cukorkát és gumicukrot, és bármilyen más kemény, ropogós vagy ragadós ételt.

Mindeközben az Invisalign-szal egyetlen kedvenc étele sincs korlátozva! Egyszerűen távolítsa a síneket, és bármit ehet. Az egyetlen dolog, amire figyelnie kell, hogy étkezés után mindig alaposan fogat kell mosnia, különös tekintettel a fogközök tisztítására, valamint a síneket is alaposan meg kell tisztítani, mielőtt visszahelyezi azokat a szájába.

ELŐNY: a fogmosás és a fogköztisztítás egyszerű

Talán hallott már rémtörténeteket olyanoktól, akik nem mosnak fogszabályozóval fogat, mert bonyolult számukra. Az ijesztő az egészben az, hogy súlyos következményekkel számolhat az, aki ilyen hibát követ el: fogszuvasodás, duzzadt íny, maradandó fehér foltok a fogakon, és mindez a nem megfelelő fogmosás és fogköztisztítás eredménye.

A hagyományos fogszabályzó viselése során a fogmosás és fogköztisztítók használata sokkal nehezebb, hosszadalmasabb, mint a normál fogmosásnál, bár nem lehetetlen.

Az Invisalign esetében nincsenek brackettek és drótok, így az ételmaradékok sem maradnak a fogszabályzón, így az Invisalignt viselő pácienseknek általában kevesebb problémájuk van a rossz szájhigiéniával.

Félreértés ne essék, az Invisalign kezelés alatt is szükséges alaposan fogat mosni és fogköztisztítót használni!

Az Invisalign fő előnye a hagyományos fogszabályzókkal szemben, hogy egyszerűbb és kevesebb időt vesz igénybe a fogmosás és fogselyem használata.

ELŐNY: időben rövidebb és sokkal kevesebb fogorvosi konzultáció szükséges

A hagyományos fogszabályozó sok figyelmet és folyamatos karbantartást igényel. Nagyon gyakori „ellenőrzést” és „javítást” igényelnek, pl. a konzolok ragasztására, a drótok cseréjére, a szalagok áthelyezésére lehet szükség, hogy csak néhányat említsünk. Ezen időigényes eljárások többsége teljesen kiküszöbölhető az Invisalign kezeléssel.

Mennyi ideig tart az Invisalign konzultáció?
Az átlagos hagyományos fogszabályzó kezelés a fogszabályozó orvosnál nagyjából 20-40 percet vesz igénybe alkalmanként. Ezt 6-8 hetente ismételni kell.

Az Invisalign segítségével sokkal kevesebb és ritkább találkozóval kell számolni. Az Invisalign pácienseknek csak nagyjából 10-12 hetente kell a fogszabályozó orvosukat felkeresni.

A rövidebb konzultációs időpontok és az összességében kevesebb rendelői látogatás révén az Invisalign-kezelés kevesebb időkimaradást jelent a munkából vagy az iskolából. Az erre fordítandó szabadnapokat pedig fel lehet másra használni! 😉

ELŐNY: kevesebb kellemetlenség és irritáció

Akár a klasszikus, akár a láthatatlan fogszabályzást választja, a fogszabályzóhoz némi idő szükséges, mire megszokja. Amíg a szája nem alkalmazkodik és a szája belső fala „meg nem keményedik”, általában némi kényelmetlenséget okoznak a fogakra helyezett drótok.

Mivel a fogak mozgatásáról van szó, az Invisalign sem teljesen fájdalommentes, azonban a fájdalom és kellemetlenség mértéke nem hasonlítható a hagyományos fogszabályzókhoz. Az Invisalign láthatatlan fogszabályzók használatával az első néhány napban számíthat némi fájdalomra, sajgó fogakra. Ez a folyamat része, és szinte mindenkivel megtörténik, azonban néhány napon vagy héten belül ez elmúlik.

AZ INVISALIGN HÁTRÁNYAI

HÁTRÁNY: ha nem viseli, nincs változás

Most, hogy megbeszéltük, mitől válik az Invisalign nagyszerűvé, ideje megvitatni néhány olyan okot, amelyek miatt nem biztos, hogy ez a legjobb választás mindenki számára.

A legnagyobb ilyen ok, hogy minimum napi 20-22 órán át viselni kell!
Ez a legtöbb ember számára nyilvánvalónak tűnhet, de az önmotiváció és a fegyelem az Invisalign kezelés sikerének egyik fő összetevője.

Ugyan a sínek könnyen fel- és levehetők, előfordulhat, hogy egyesek elfelejtik rendszeresen feltenni őket, vagy teljesen kihagyják a viselésüket. Az ajánlás szerint Invisalign síneket körülbelül napi 20-22 órán keresztül kell viselni. Ez azt jelenti, hogy mindig, kivéve étkezéskor és fogmosáskor.

Ezért felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha nem az utasításoknak megfelelően hordja a láthatatlan fogszabályozókat?

Nos, a fogai nem „tartanak lépést” a sínekkel, ami azt jelenti, hogy a kezelés tovább tarthat, elhúzódhat. Azok, akik nem az utasításoknak megfelelően viselik a fogszabályozót, általában megfájdulnak a fogaik, és több kellemetlenséget tapasztalnak (pont olyan rosszakat, mint a fogszabályzók esetében).
A végső kezelési eredmény kevésbé lesz ideális, még akkor is, ha mindez ugyanannyiba került, mint annak, aki helyesen viselte és jobb eredményeket ért el.
Néhány fog- és harapási probléma NEM OLDHATÓ MEG, ha az Invisalign síneket nem az előírásoknak megfelelően viselik.
Praxisunkban nagyjából húsz Invisalign-beteg közül egy végül hagyományos fogszabályzót kap azért, mert nem hordja a teljes előírt időben a fogszabályozót, így nem történik semmi a fogsorával.

Amikor az Invisalign előnyeit és hátrányait mérlegeljük, a nagy kérdés, amelyet érdemes megfontolni, hogy kitart-e (ön vagy a gyermeke) a folyamat befejezéséig és képes-e fegyelmezetten viselni a síneket a nap 22 órájában?
Egyesek számára a válasz nem. És nincs is ezzel semmi baj.

Jobb ezt előre tudni és inkább felismerni magáról vagy gyermekéről, mert ez esetben a klasszikus (levehetetlen) fogszabályzó lesz a legjobb megoldás, és a legbiztosabb módja a sikeres kezelésnek.

Szerencsére a felnőttek, a tizenévesek és a gyerekek többsége megfelelően és fegyelmezetten viseli az Invisalign síneket! Kitartanak a program mellett, az utasításoknak megfelelően, egész nap viselik az Invisalign láthatatlan fogszabályzókat, ennek köszönhetően pedig a tervezett ütemben haladva fantasztikus eredményeket érnek el!

HÁTRÁNY: nem való sokat nassolóknak

Az Invisalign alignereket el kell távolítani mindig, ha vízen kívül bármit eszik vagy iszik. Ennek az az oka, hogy a sínek felfogják az élelmiszer-részecskéket, ami besárgult, elszíneződött síneket eredményeznek, nem beszélve arról, hogy a szennyeződés miatt, amennyiben nem megfelelő a szájhigiénia, akár fogszuvasodást vagy ínybetegséget is okozhatnak.

Evés vagy ivás után ajánlatos megtisztítani alaposan fogait és a fogközöket, mielőtt visszahelyezné a fogszabályozót.
Ha Ön az a típus, aki szívesen kortyolgatja a kávét egész nap, vagy ha gyakran nassol az étkezések között, akkor problémát okozhat, hogy minden ilyen esetben meg kell szakítania a szokásos napi rutint, mert ki és be kell tenni a fogszabit és ilyen gyakran kell fogat mosnia.

De ne gondolja ezt azt jelenti, hogy nem használhat Invisalignt! Ez egyszerűen annyit jelent, hogy átmenetileg meg kell változtatnia néhány szokását.

Mint mindenhez, a szervezete hozzászokik bármilyen új szokáshoz – hamarosan ugyanolyan természetes lesz, hogy nem szürcsöl és nassol annyit, mint korábban. Néhányan még arról is beszámolnak, hogy az Invisalign (és a szükséges fogmosások) miatt ritkábban esznek, és ennek köszönhetően bizony leadnak néhány nem kívánt kilót az Invisalign kezelés alatt! Nem, ez nem egy diéta, de akár egy váratlan jutalom lehet.

HÁTRÁNY: a beszéd, bizonyos szavak kiejtése eleinte nehezebb lehet

Az új Invisalign láthatatlan fogszabályzók felhelyezésével a hangok formázása bizony eleinte kihívás, a beszéd gyakorlatot igényel. Amikor először viseli az Invisalign síneket, nehéz lehet bizonyos szavakat kiejteni, jellemzően az „s”, „sz”, „c”, „cs”, „z”, „zs”, „dz” és „dzs” betűket tartalmazó szavak kimondása során tűnhet pöszének, selypíthet. De semmi ok a csüggedésre! Ezen minden páciens átesik. A legtöbben pár napon, max. egy héten belül hozzászoknak és a beszédproblémák is megoldódnak. Javasoljuk, hogy az első héten naponta néhány percig Invisalign síneket viselve olvasson fel egy könyvből hangosan, szoktassa a nyelvét, a száját az új eszközhöz. Ez segít edzeni a nyelvét, és segít gyorsabban alkalmazkodni az alignerek viseléséhez.

HÁTRÁNY: egyes fog- és harapási problémára nem alkalmas

Bizonyos fog- és harapási problémák jobban kezelhetők hagyományos fogszabályozóval. (Ugyanez persze igaz az Invisalignra is.) Ezért olyan fontos, hogy fogszabályzó konzultáción vegyen részt, mert akkor tudjuk tájékoztatni, hogy az Ön problémájára melyik módszer jelent gyorsabb, hatékonyabb megoldást.

A fogszabályzós betegek többsége sikeresen kezelhető Invisalignnal, de ez mindig a személyes preferenciákon múlik.

Az első konzultáció alkalmával a Smile Institute egyik fogszabályozó orvosa megnézi fogait és ellenőrzi harapását, és tudatja Önnel, hogy az Invisalign-e a legjobb választás az Ön számára.

Az Invisalign lehetséges hátrányai a következők: Az önfegyelem és a motiváció szükséges ahhoz, hogy pontosan az utasításoknak megfelelően viselje a síneket. Meg kell változtatni néhány szokást, például a gyakori nassolást vagy az italok kortyolgatását, vagy ezek miatt szükséges beiktatni a gyakori fogmosást. A beszéd, bizonyos hangok kiejtése az első héten problémát okozhat. Bizonyos fog- és harapási problémák nehezebben kezelhetők, vagy több időt igényelnek az Invisalign-nal, mint a hagyományos fogszabályozóval.

Mosolyfelmérésünk segíthet.

Szeretné tudni, hogy az Invisalign láthatatlan fogszabályozók Önnek is segíthetnek-e?

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon: +36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling