ELSZÍNEZŐDTEK A FOGAI?
Nem kell lemondania a hófehér fogakról!

Smile Institute® - Fog elszíneződés
Smile Institute® BLOG - Dohányzás vs Implantátum – avagy kaphatnak fogbeültetést a dohányosok?

Foltok a fogak felszínén
ELSZÍNEZŐDÉS

A kávé, a tea és a bor is okozhat kellemetlen foltokat a fog felületén, de semmiképpen sem javasoljuk azt, hogy mondjon le ezekről! A Smile Institute®-nál többféle fogfehérítési lehetőséget kínálunk, hogy mosolya továbbra is kifogástalanul ragyogjon, miközben kedvenc italait, ételeit fogyasztja!

Az elszíneződött fogak kezelésekor fontos tudni, hogy az otthoni fehérítő készletekkel csak olyan felületi foltok távolíthatók el, amelyek nem hatoltak be a zománcba. A felületi foltok megszüntetésekor az otthon is használható fogfehérítő készleteink segítségével tetszés szerinti árnyalatig varázsolhatja fehérebbé mosolyát. Az érzékenység minimalizálása érdekében fontos, hogy a fehérítés előtt megbizonyosodjon arról, hogy a fogai nem szuvasak vagy egyéb problémáktól mentesek. Emiatt csak azoknak a pácienseknek ajánlunk otthon használatos fehérítő készleteket, akik átestek egy fogászati kontroll vizsgálaton és fehérítésre alkalmasnak, rendben találtuk a fogazatukat.

Ha a foltosodás már a zománc alá ér, előfordul, hogy a fogfehérítés már nem segít, ezért fejlettebb technikára van szükség. Ebben az esetben az esztétikai héjak jelenthetnek megoldást. A porcelán héjak nehezen színeződnek el, így az elkövetkező évekre egészen biztosan állandó fehér mosolyt biztosítanak.

Érdeklik a fogfehérítési lehetőségek? Esetleg esztétikai kerámia héjakon gondolkodik? Keressen bennünket még ma, és foglaljon időpontot egy előzetes fogászati konzultációra!

MI OKOZHATJA A FOGAK ELSZÍNEZŐDÉSÉT?

Leginkább az ételek és a dohányzás okozta felrakódásokkal találkozunk, de érdemes tudni, mi minden okozhatja a fogaink besárgulását, elszürkülését. Előfordul, hogy a genetika a ludas, ahogy persze az is tény, hogy bizonyos ételek és italok okozhatnak elszíneződést, ami nagyon zavaró lehet. Ami azonban fontosabb az esztétikai problémánál, hogy egyes elszíneződések komoly egészségügyi problémára is felhívhatják a figyelmet!

Genetika
Ahogy az egész fogsor, a fogaink alakja, elhelyezkedése, szuvasodásra való hajlama, a fogzománcunk vastagsága, úgy a fogaink színe is genetikailag kódolt. Ha elégedetlen vagy a „hozott anyaggal”, rendelőben végzett professzionális fogfehérítéssel, vagy akár otthon végezhető fehérítéssel néhány árnyalatot lehetséges világosítani a fogak színén.

Nem megfelelő szájhigiénia, fogkő
A besárgult fogak okozója számtalan esetben a nem megfelelő szájhigiénia, amely felszíni baktériumok megtelepedéséhez, majd fogkő kialakulásához, kellemetlen szájszaghoz vezethet. A fogkő valójában megkövesedett lepedék a fogak felszínén.

Fogkő nem csak a fogak látható felszínén, hanem az íny alatt is képződhet, amely sokkal komolyabb szövődményeket okozhat pusztán esztétikai hibánál. Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető a probléma, jelentősen lassítható a fogkő kialakulása!

A dentálhigiénikus munkatársunk által végzett professzionális fogkőleszedés rendelőnkben minden esetben az íny alatti területekre is kiterjed. Minden páciensünk számára ajánlott a rendszeres, nagyjából félévente – évente egy alkalommal elvégzett fogkő eltávolítás.

A rendszeres időközönként, szakszerűen elvégzett fogkő eltávolításnak köszönhetően a fogágybetegségek kialakulása megelőzhető. Korszerű ultrahangos depurátorral gyorsan és fájdalommentesen végezzük el ezt a dentálhigiénés beavatkozást.

Dohányzás
A dohánytermékekben megtalálható nikotin sárgás, barnás, de akár fekete lerakódást is hagyhat maga után a fogfelszínen. Az a páciens, aki dohányzik és hosszú ideig elhanyagolja fogait, azt kockáztatja, hogy a nikotin beivódik a fog szerkezetébe, ami már belső elszíneződéshez vezethet. Mindannyian találkoztunk már dohányzástól elszíneződött sárga fogú emberrel és éreztük a káros szokás okozta kellemetlen szájszagot.

Természetesen a leghasznosabb a dohánytermékek elhagyása lenne hosszú távon, azonban ha ez nem áll szándékában, akkor kiemelten fontos a szájhigiénia megőrzése, rendszeres fogmosás, alapos fogköz-tisztítás, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés és a félévente történő professzionális fogkőeltávolítás és polírozás.

Táplálkozási szokások
Az elfogyasztott ételeinkben és italainkban található pigment anyagok lerakódása elszíneződést okozhat fogainkon. A szénsavas üdítők, a kávé, a tea, a gyümölcslevek, a vörösbor, valamint az erőteljes színű zöldségek és gyümölcsök, mint például a cékla, a répa, a bogyós gyümölcsök, a pirospaprika fogyasztása már látható elszíneződéshez vezethet a fogzománcunkon.

A citrusos és / vagy szénsavas üdítőitalok akár a fogzománc elkopását is okozhatják, amely okán a fog egyre áttetszőbbé válik és láthatóvá válik a sárgás színű dentin.

Az ételek és italok által okozott elszíneződés gyönyörűen megszüntethető a korszerű ultrahangos depurátorral végzett fájdalommentes dentálhigiénés beavatkozás során.

Elhalt vagy gyökérkezelt fog
A gyökérkezelt fog elszíneződésének egyik leggyakoribb oka az elhalt szövetállomány. A szövetek lebomlása közben létrejövő anyagok illetve a dentin csatornába beszivárgó vér szürkés színűre változtatják a fogat, de előfordulhat ennél is sötétebb, kékes-feketés, vagy barnás árnyalat is.

Az elhalt és gyökérkezelt fog élettelenné válik, elszürkül. Előfordul, hogy magából a  gyökértömő anyagból oldódnak ki festékanyagok és azok színezik el a fogat, amely jellegzetes vöröses, narancsos színű lerakodásokat okoz.

Az elhalt, de még nem gyökérkezelt fogat viszont gyökérkezelni kell, különben komoly gócbetegség is kialakulhat.

Baleset okozta fogelszíneződés
A fogat ért balesetek során ún. pulpabevérzés keletkezhet, ami rózsaszínes, pirosas fogelszíneződést okoz. Szerencsés esetben ez magától elmúlik, amint a bevérzés felszívódik, rosszabb esetben azonban elhal a pulpa, ez pedig szürkés-barnás elszíneződést okoz a fogakon.

Gyógyszer
Gyermekkorban, különösen fogzás alatt alkalmazott természetes antibiotikumok (tetracyclin) alkalmazása sok esetben okozza a fogak elszíneződését. A fogakon ez az anyag sötétszürke vagy barna csíkokat okoz, az egész fog elszürkül.

Fluor hiány, vagy fluorózis
Gyerekeknél a fluor hiánya fogszuvasodáshoz vezethet. Túlzott fogyasztása azonban éppúgy káros: lenyelt fogkrém, tea, vagy fluoros csapvíz szintén okozhat fluorózist, ami során a fogzománcon jól látható fehér foltok keletkeznek.

A fluorózis ezen kívül fokozott csontképződést is előidézhet, a csontok a normálisnál tömöttebbek, de kevésbé rugalmasak és így könnyebben alakulhat ki fogtörés.

Foggyökér felszívódás
Ritkán előfordul, hogy ismeretlen okok miatt, esetleg trauma hatására a fogbelső elkezd felszívódni. Ilyenkor a fogkoronán lilás elszíneződés látható. Az ilyen típusú probléma leggyakrabban a fog elvesztésével jár.

A gyökeret érintő felszívódásoknak 2 alapvető típusát különítjük el, a külső, illetve a belső felszívódást. Pl. fogszabályozó kezelés után rendszerint előbbi jellemző, és érinti az egész gyökércsúcsot. Ez esetben CT felvételen pontosan lehet látni, hogy milyen állapotban van a fog, és érdemes-e küzdeni érte, vagy pedig annak eltávolítása javasolt.

Rendelőnk mikroszkópos endodontiában jártas fogorvosa a legmegfelelőbb ellátást biztosítja az ilyen esetekre. A felszívódás az esetek döntő többségében sajnos magától nem áll meg, így amennyiben az indokolt, a kezelés mielőbbi megkezdését javasoljuk.

Életkorral jár
Az életkor előrehaladtával fogunk természetes árnyalata sötétedik, amelyet az okoz, hogy egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban, így a fog elveszíti fényét és fehérségét egyaránt. Az évek előrehaladtával a sárgás árnyalat egyre inkább barnásba fordul át, amennyiben nem látogatja rendszeresen a fogorvosát és nem gondoskodnak a megfelelő dentálhigiénés kezelésről.

Mit lehet tenni a fogak elszíneződése ellen?

Dentálhigiénia kezelésünk segíthet.

Jelentkezzen be fogkő eltávolításra még ma!

Elszíneződés, fogfehérítés témában írt blogbejegyzéseink
-

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling