BLOG, Fogpótlás

Alkalmazkodás a műfogsorral való új élethez

Smile Institute® BLOG - Alkalmazkodás a műfogsorral való új élethez

A szép fogsor a legtöbb ember számára az élete elengedhetetlen része. Ha már régóta hiányoznak a fogai, és fogpótlásra lett szüksége, akkor ismerős lehet ez a téma. Mint mindennél, itt is eltarthat egy ideig, amíg megszokja új fogait.

Még a szép fogsor esetén is szükség lehet „mosoly-átalakításra”, vagy némi igazításra. A fogpótlás kiváló módja annak, hogy helyreállítsuk a mosolyát, ha hiányzó fogai vannak.

Ha már régóta hiányoztak a fogai, akkor tudja, hogy ez mennyire befolyásolja önbizalmadat. Ha fogpótlásként fogsort kapott, amely helyreállítja azt a mosolyt, ami nagyon sokat jelent Önnek. Az új fogsor védi a száj egészségét is azáltal, hogy támogatja az arc izmait és szerkezetét, valamint csökkenti a csontvesztést.

Míg a fogsor hosszú távú megoldást jelenthet néhány ember számára, akiknek hiányoznak a fogai, a hozzászoktatásuk némi időt és erőfeszítést igényel.

Az embereknek általában 4-8 hét kell ahhoz, hogy teljesen alkalmazkodjanak a fogsor viseléséhez.

Legyen türelmes a szájával, mert megszokja ezeket a jelentős változásokat, és alkalmazkodik a fogsorokhoz, ahol egykor természetes fogai voltak. Ha megérti, mire számíthat, simábbá teheti az átmenetet.

Fontos, hogy a fogsor kényelmes viselet legyen, különösen a kezdeti beállítási időszak után. A Smile Institute-ban többféle fogpótlási lehetőséget kínálunk és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsünk megtalálni a páciens számára megfelelő megoldást. Íme néhány, a fogsor viselésével kapcsolatos leggyakoribb korai nehézség és azok kezelésének módjai.

Laza vagy elmozduló fogak

Az új fogsor egyik leggyakoribb problémája az, hogy a páciens úgy érzi, mintha az elmozdulna a szájában. Egy ún. megszokási időszak után, a betegnek azt kell éreznie, hogy a fogak jól illeszkednek.

Ha úgy érzi, hogy fogsora nem illeszkedik jól a szájában, konzultáljon orvosával. Az íny és a fogak természetesen egy kicsit elmozdulnak az idő múlásával, ami azt jelenti, hogy szükség lehet a műfogsor későbbi beállítására. Ha eltávolították a fogait, hogy az helyet adjon a fogsornak, előfordulhat, hogy a fogíny meggyógyulását követően a fogsor nem illeszkedik jól.

Kihívások a beszéddel

Sok új fogsorral rendelkező ember aggódik amiatt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják beszédüket, kiejtésüket. Az egyik legnagyobb aggodalomra ad okot, hogy a műfogsor „kattanó” hangot hallathat, amikor valaki beszél. A fogsor viselése közbeni kattanó hangok ellen a legjobb megoldás az, ha megpróbál lassabban beszélni.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a beszéd más lesz, mivel a szája megváltozott, így az első néhány hétben meg kell tanulnia, hogyan beszéljen ezekkel a különbségekkel. Az alkalmazkodás egyik legegyszerűbb módja lehet, hogy beszél magában, miközben egyedül van otthon, majd elkezd nyilvánosan beszélni, ha már komfortosabbnak találja új fogsorát.

Segíthet, ha a szokásosnál lassabban beszél, ami csökkentheti a kattanó zajokat, és segíthet a mozgások szabályozásában, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a műfogsor beszéd közben elmozdul. Előfordulhat, hogy a fogsor ragasztó alkalmazása segít a helyén tartani fogsorát. Kérdezze meg Surrey-i fogorvosát, hogy ez a megoldás megfelelő-e az Ön számára.

Hasznos lehet, ha gyakorlás közben hangosan felolvas, különösen az első néhány napban, amikor úgy érezheti, hogy öntudatosan beszél másokkal. Ez lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjon és újra megtanulja az összetett hangok ismétlését – levonva a nézői esélyeket. Minél több lehetőség van a gyakorlásra, annál könnyebbé és természetesebbé válik a beszéd, ami gyorsan segít abban, hogy magabiztosan érezze magát új fogsorával.

Ha bizonyos hangok kiejtésével vannak problémái, gyakorolja ezen hangok kimondását, amennyiszer csak lehetséges. Ha a továbbiakban elengedhetetlen, hogy műfogsor kell élnie, úgy a legjobb tanács amit adhatunk, hogy gyakoroljon, gyakoroljon, gyakoroljon!

Problémák az étkezés során

A fogak és az állkapocs jelentős szerepet játszanak az étkezésben. Ahogy megszokja új fogait, az arcizmoknak hozzá kell szokniuk a fogsor rögzítéséhez is. Ez kezdetben nagyobb kihívást jelenthet az étkezés során, mert gyakorlatilag meg kell tanulnia használni, „átképezni” ezeket az izmokat.

Kezdetben a legfontosabb, hogy lágy ételeket, például tojást és joghurtot egyen. Kerülje a ragadós, rágós vagy ropogós ételeket. Lassan rágja meg a falatokat és használja a száj mindkét oldalát. Idővel megszokja az új fogsort és folytathatja a korábban szokásos étrendet.

Szájfájdalom

Vannak, akik szájfájdalmat tapasztalnak az új fogsorhoz való szoktatás időszakában.

Elsőre azt gondolhatja, hogy a megoldás az, ha rövidebb / hosszabb ideig nem viseli őket. A legfontosabb, hogy kövesse az orvos utasításait arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig viselje a műfogsorát, hogy könnyebben megszokja.

Kezdetben az ajánlottnál hosszabb ideig tartó műfogsor viselése több szájfájdalmat okozhat. Ha túl sokáig viseli a betörési időszakban, fájdalmas sebek alakulhatnak ki, amelyek akár el is fertőződhetnek.

Fontos, hogy minden nap megtisztítsa a száját és a fogsorát. Ha nem tisztítja megfelelően a száját vagy a fogsorát, baktériumok vagy élesztőgombák szaporodhatnak el, ami kellemetlen szájszagot, sőt akár igen súlyos fertőzéshez is vezethet.

Az új fogsor esetén is előfordulhat, hogy időnként kiigazításokra van szükség. Amennyiben kérdése van, forduljon rendelőnkhöz bizalommal!