Általános fogászat, BLOG, Dentálhigiéne, Fogpótlás

Hogyan kell megfelelően tisztítani a műfogsort?

Smile Institute® BLOG - Hogyan kell megfelelően tisztítani a műfogsort?

Ha Ön egyike annak a több millió magyarnak, aki műfogsort visel, akkor tisztában van azzal, hogy fontos tisztán és jó formában tartani azt. A fogsor megfelelő gondozása megőrzi a száj egészségét és meghosszabbítja a fogsor élettartamát.

Akár új a műfogsor viselésében, akár évek óta tisztítja a műfogakat, mindig jó ötlet felfrissíteni a szájápolási rutinját, és megbizonyosodni arról, hogy a fogsor higiéniájának minden alapját lefedi. Olvasson tovább, hogy megbizonyosodjon arról, hogyan kell megfelelően tisztítani a fogsorokat. Ha nem így tesz, a fogsor elszíneződhet, eldeformálódhat, és a fogágy meg is betegedhet.

A nem megfelelő fogsorkezelés kockázatai
Bár a műfogsorok mesterségesek, akkor is úgy kell ápolni őket, mint a természetes fogakat. A műfogak nem megfelelő tisztítása számos kockázattal jár , ami negatívan befolyásolhatja fogsorát és egészségét.

Gomba
A gombás fertőzések a nem megfelelő fogpótlások egyik leggyakoribb következménye, a tanulmányok alapján az akrilát fogsort viselők 50-70%-át érinti. A szájgomba a gombás fertőzés egy fajtája , gyakori azoknál az embereknél, akik fogsort viselnek , és nem tisztítják meg megfelelően. A szájgomba a száj tetején és a fogsor alatt is kifejlődhet és viszketést, kellemetlen érzést, továbbá kellemetlen ízt okozhat a szájban.

Szájfekélyek
Az íny és a fogsor közé beszoruló élelmiszer-részecskék megkarcolhatják a száját, és fájdalmas szájfekélyeket és irritációt okozhatnak.

Elszíneződés
A fogsor tisztításának elmulasztása elszíneződést és foltosodást eredményezhet. Mivel műfogsoron nem használhatók a fehérítő fogkrémek vagy fogfehérítők , így ez az elszíneződés maradandó lehet, és a fogsor réginek és kopottnak tűnhet.

Vetemedés, kopás
A túl forró víz használata során meghajlíthatja és elcsavarhatja a műfogsort, aminek következtében az rosszul illeszkedik, ami növeli a szájsebek és a gombás fertőzések esélyét. A nem megfelelő kefe vagy vegyszerek használata a műfogak tisztítása során elhasználhatja a fogsort, vagy károsíthatja azok megjelenését.

Hogyan kell megfelelően tisztítani a fogsorokat ?

Ha tisztában van a nem megfelelő műfogsor-ápolás kockázataival, akkor talán még jobban fog gondoskodni műfogairól.
Szerencsére a fogsor helyes tisztításának megtanulása egyszerű és könnyű.

Fogmosás reggel és este
Mossa meg fogsorát puha sörtéjű fogkefével, például babafogkefével, minden reggel, amikor felébred, és minden este lefekvés előtt. Ne  fogkrémet használjon a fogsoron, hanem inkább műfogsortisztító oldatot vagy szappanos vizet. Fogmosás után alaposan öblítse le a fogsorát tiszta vízzel, mielőtt ismét a szájába helyezi azt.

Óvatosan kezelje fogművet
A fogsor drága, ezért ügyeljen arra, hogy óvatosan kezelje, hogy elkerülje a károsodást. Használjon puha, tiszta törülközőt, amikor éjszaka kiveszi a műfogsorát.

Öblítse le a fogsorát vízzel
Este, amikor kiveszi a műfogsorát, öblítse le langyos vízzel. Ügyeljen arra, hogy a víz ne legyen túl forró, mert ellenkező esetben a hő eltorzíthatja a műfogsor formáját.

Áztassa be a fogsorát
Hagyja a fogsorát langyos vagy szobahőmérsékletű vízben egy éjszakán át. Alternatív megoldásként áztathatja műfogsor áztató oldatban vagy egyenlő arányban elkevert fehérecet-víz keverékében. A cél az, hogy a műfogsor nedves maradjon, amíg nincs a szájában. A szárazság miatt a műfogsor törékennyé vagy meghajlíthatóvá válhat. Az áztatás segít fellazítani a fogkő lerakódását is, így könnyebben tisztítható.

Mossa meg az ínyét
A fogsor tisztítása mellett érdemes a száját is tisztán tartani. Csakúgy, mint a természetes fogak esetében, mossa meg az ínyét vagy a megmaradt fogait, ha részleges fogsora van, használjon hozzá normál fogkrémmel. Ez megőrzi az íny egészségét és tiszta alapot biztosít fogsorának.

Bónusz tippek a fogsorok megfelelő tisztításához
A fogsor napi kétszeri tisztítása mellett a következő tippeket ajánljuk a megfelelő tisztítási szokások megtartásához és ösztönzéséhez:

Minden étkezés után öblítse le
Hasznos, ha megszokja, hogy minden étkezés után leöblíti a műfogsort. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az étel beszoruljon alája, és szájpenészt vagy szájkárosodást okozzon.

Ne aludjon a műfogsorral a szájában
Nem tanácsos műfogsorral aludni. Kiszáradhat, vagy zavarhatja a légzést. Minden este lefekvés előtt vegye ki őket, és tegye be őket a megfelelő oldatba.

Mikor keresse fel fogorvosát
Ha fogsora eltörik vagy eldeformálódik, ne várjon sokáig a javítással, és ne próbálja meg saját maga megjavítani. A lehető leghamarabb keresse fel fogorvosát, ha bármilyen problémája van a műfogsorral, mivel a törött fogsor károsíthatja a száj lágyrészeit.

Foglaljon időpontot konzultációra
Ha további kérdése van a fogsor tisztításával kapcsolatban, vagy fogorvoshoz kell fordulnia a fogsorával kapcsolatban, a Smile Institute segíthet. A Smile Institute rendelőjében tapasztalt fogorvosok várják, akik szívesen segítenek Önnek a fogsorral kapcsolatos igényeinek megoldásában. Foglaljon konzultációs időpontot, hívja a +36 20 932 8426  telefonszámot.