Általános fogászat, BLOG

Kemény tények a fogakról

Smile Institute® BLOG - Kemény tények a fogakról

Mennyit tud a fogairól?
A fogak azok a jó esetben szép fehér dolgok a szájban, amelyek segítenek enni, és megjelennek, amikor mosolyog vagy nevet.

Ha nem ismeri ezt a néhány kulcsfontosságú tényt, akkor előfordulhat, hogy lemarad azokról az információkról, amelyek segíthetnek jobban gondoskodni fogairól, hogy a jövőben elkerülhesse a költséges fogászati ​​beavatkozásokat.

Fogai hihetetlenül erősek
Egy zománcnak nevezett védőburokkal vannak bevonva, amely a test legkeményebb felülete. A zománcának ilyen erősnek kell lennie, tekintve, hogy 80 kilogramm harapási erőt tud kifejteni.

Annak ellenére, hogy a zománc hihetetlenül erős, még mindig ki van téve az olyan szokások által okozott károknak, amelyekről talán nem is gondolnánk, hogy károsak. Az olyan dolgok, mint például a túlzott erő a fogmosás vagy bizonyos ételek elfogyasztása közben, megviselhetik.

További óvintézkedéseket kell tennie, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ne sértse meg a zománcát, mert ha egyszer eltűnt, akkor örökre eltűnt. A fog a test egyetlen része, amely nem tud természetes úton meggyógyulni. Ha megsérülnek, akkor bizony időigényes és költséges fogászati ​​kezelésekre készüljön.

Fogai két fő részből állnak
A korona az a rész, amely látható, a gyökér pedig az íny alatt rejtőzik, és a csonthoz kapcsolódik.

Ez a két rész négy anyagból készül:

  • Zománc, amely lefedi a koronát
  • A dentin a sokkal lágyabb anyag, amely a zománc alatt található
  • A pulpa a fog közepén található, és tartalmazza azokat az idegeket és ereket, amelyek lehetővé teszik, hogy érzékenységet vagy fájdalmat érezzen.
  • Cementum borítja a fog gyökerét

Ha megnézi a fogak szerkezetét, könnyen belátható, miért fontos gondoskodni a száj egészségéről. Ha például eléggé károsította fogait, a gyökér egy része láthatóvá válik.

A gyökér közepét gyökércsatornának nevezzük. Ha megsérül vagy elfertőződik, előfordulhat, hogy el kell végeztetnie egy gyökérkezelésnek nevezett eljárást, amikor az érintett pulpát eltávolítják, és a fog többi felületét alaposan megtisztítják és fertőtlenítik a tömés előtt, a további fertőzések megelőzésére.

A fogselyemmel tovább élhet
Sokszor beszéltünk már a fogselyem használatának előnyeiről, de ezúttal át kell gondolnia a fogselyem használatára vonatkozó álláspontját. Annyira fontos, hogy a fogselymezést is tartalmazó szájápolási rutin bizony akár éveket adhat a várható élettartamához.

Ez az egyszerű, de gyakran elfelejtett szokás segít megelőzni az ínybetegségeket és a szívbetegségeket azáltal, hogy megakadályozza az íny begyulladását.

Ha begyulladnak, az azt jelenti, hogy Ön fertőzésben szenved, és ez veszélyezteti az artériákat, hogy a baktériumok ott felhalmozódjanak, és lepedéket okozzanak (amikor az artériák beszűkülnek és elzárják a véráramlást). Ez megnehezíti a szív megfelelő működését, és szívbetegséghez vezethet.

A fogorvosok nem csak fogszuvasodást és fogínybetegséget keresnek konzultáció során
A tanulmányok szerint a szájüregi rák kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. Becslések szerint évente több ezer embernél alakul ki szájrák.

Amikor eljön hozzánk egy fogászati ellenőrzésre, vagy konzultációra, olyan egyéb betegséghez kapcsolódó tüneteket észlelhetünk a szájában, amelyek akár az életét is megmenthetik. Felismerhetők a legfinomabb változások, amelyek valójában a szájüregi rák jelei lehetnek, és arra késztethetik Önt, hogy elmenjen szűrésre, és határozottan kezelje a problémát.

Ha olyan fogorvost keres, aki alapos, átfogó vizsgálatokat kínál, forduljon Nagy Dominik doktor úrhoz!