Dentálhigiéne, Fogpótlás, Implantátum

Dohányzás vs Implantátum – avagy kaphatnak fogbeültetést a dohányosok?

Smile Institute® BLOG - Dohányzás vs Implantátum – avagy kaphatnak fogbeültetést a dohányosok?

A fogászati ​​implantátumok forradalmasították a fogpótlást, tartós és természetes megjelenésű megoldást kínálva a hiányzó fogakkal küzdők számára. A dohányzók esetében viszont felvetődik a kérdés, hogy a fogászati ​​implantátumok használata összeegyeztethető-e ezzel a rossz szokással? Általánosságban elmondható, hogy a fogászati ​​implantátumok a dohányosok számára is megfelelők lehetnek, általában azt javasoljuk, hogy az esetleges kockázatok elkerülése érdekében, valamint a gyors regenerálódás és jobb szájhigiéne elősegítésére jobb, ha az implantációs eljárás előtt a páciens le tud szokni.

Ne legyenek illúziói! 🙂
A fogorvosa, amint belenéz a szájába, azonnal meg tudja állapítani, hogy Ön dohányzik-e, sőt még azt is képes megsaccolni, mennyit szív. A fogai, az ínye és a szájnyálkahártyája állapota nagyonis beszédes, még a legprecízebb szájápolási rutin betartása mellett is. Ezért sem érdemes ezzel kapcsolatban ‘ferdíteni’. Legyen őszinte orvosával, úgy könnyebben tudjuk segíteni a gyógyulási folyamatát.

Hogyan hat a dohányzás a fogimplantátumokra?

A dohányzás jelentősen befolyásolhatja a fogászati ​​implantátumok beültetésének sikerességét. Ezen rizikók megértése alapvető fontosságú mindazok számára, akik implantátum műtétet fontolgatnak és dohányoznak. Először is, a dohányzásról ismert, hogy összehúzza az ereket, ami csökkenti a szövetek véráramlását és oxigénellátását. Ez a károsodott vérkeringés akadályozhatja az implantációs műtét utáni gyógyulási folyamatot, potenciálisan befolyásolva az osseointegrációt (az implantátum összeolvadását az állcsonttal).

A fertőzések fokozott kockázata a másik aggodalomra okot adó szempont a fogbeültetési eljáráson átesett dohányosok számára. A dohányzás ugyanis összefüggésbe hozható a fertőzésekre való nagyobb fogékonysággal. A posztoperatív fertőzések veszélyeztethetik a fogászati ​​implantátumok stabilitását, és akár az implantátum elvesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Végül a dohányzás okozta károsodott immunválasz tovább bonyolítja a gyógyulási folyamatot. A legyengült immunrendszer akadályozhatja a szervezet fertőzésekkel szembeni küzdelmét és gátolhatja, vagy nagyon elnyújthatja a fogászati ​​implantátumok körüli szövetek hatékony gyógyulását.

Ha az ezzel kapcsolatos fogászati ​​esettanulmányokat elemezzük, egyértelmű a negatív kapcsolat a dohányzás és a fogbeültetés eredményei között. A kutatások következetesen azt mutatják, hogy a dohányzóknál nagyobb arányban fordulnak elő implantátumok meghibásodásai, kilökődése és a beültetéssel járó szövődmények, mint a nemdohányzók esetében.

Általában azt javasoljuk, épp az implantálás iránti motiváció segítségével inkább próbáljon meg leszokni leszokni a dohányzásról a fogbeültetési eljárás előtt. Természetesen erre nem kötelezhetjük, így dohányzó pácienseink esetében is kellő körültekintéssel végezzük a beavatkozásokat és tájékoztatjuk a pácienst a dohányzása okozta esetlegesen felmerülő kockázatokról.

Smile Institute® BLOG - Dohányzás vs Implantátum – avagy kaphatnak fogbeültetést a dohányosok?
Smile Institute® BLOG - Dohányzás vs Implantátum – avagy kaphatnak fogbeültetést a dohányosok?

Ajánlások fogászati ​​implantátum beültetést fontolgató dohányosok számára

Amennyiben Ön dohányzik, a következőket érdemes figyelembe vennie a fogbeültetés előtt:

  • Dohányzásról való leszokás megfontolása: A dohányzás abbahagyására vagy a dohányzás csökkentésére való ösztönzés a beültetés előtti felkészülés kulcsfontosságú szempontja. A műtét előtti és utáni átmeneti absztinencia jelentősen javíthatja a sikeres beültetés esélyeit.
  • A posztoperatív ajánlások szigorú betartása: A dohányosoknak szorgalmasan kell követniük a Smile Institute implantológus szakorvosa által adott posztoperatív kezelési utasításokat. Ebbe beletartozik a kiváló szájhigiénia fenntartása, valamint a gyógyulás nyomon követése érdekében végzett összes utólagos személyes konzultáción való részvétel.
  • Személyre szabott kezelési tervek: Dominik doktor úr személyre szabhatja kezelési tervét az Ön egyéni dohányzási szokásai alapján, beleértve olyan tényezőket, mint a naponta elszívott cigaretták száma és az Ön általános egészségi állapota.
    Míg a dohányzás kihívások elé állítja a beültetési folyamatot, vannak dohányosok, akik sikeres fogbeültetésen estek át. Ezek az esetek gyakran rávilágítanak az egyénre szabott ellátás fontosságára, beleértve a fentebb részletezett dohányzás abbahagyását és az összes posztoperatív ellátási irányelv gondos betartását.
Smile Institute® BLOG - A DOHÁNYZÁS HATÁSA A FOGAKRA ÉS A SZÁJÜREGRE

Míg a dohányzás kihívásokat jelent az implantátum beültetési folyamatban, az olyan proaktív intézkedések, mint a dohányzás abbahagyása és a szigorú posztoperatív ellátás hozzájárulhatnak a pozitív eredményekhez. Tisztában vagyunk azzal, hogy a dohányzás egy káros szenvedély és nem egyszerű a leszokás.

Azonban ha a fogászati ​​implantátumok beültetésén gondolkodik, érdemes elgondolkodnia a teljes leszokás lehetőségén, mert azon túl, hogy gyorsabban gyógyulhatnak így a beültetés okozta sebek a szájban, hamarabb lezajlik a beépülési folyamat, a cigarettamentessé válás általánosságban is hozzájárul az általános szájüregi és szisztémás egészségéhez!

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling