Általános fogászat

Magyarországon kevesebbet költenek az egészségügyre, mint a legtöbb uniós országban

Smile Institute® BLOG - Magyarországon kevesebbet költenek az egészségügyre, mint a legtöbb uniós országban

A legfrissebb Európai Unióban vizsgált statisztikai adatok alapján
(European Commission: State of Health in the EU Hungary Country Health Profile 2019)

Smile Institute BLOG - Magyarország kevesebbet költ az egészségügyre, mint a legtöbb uniós ország

2017-ben az egészségügyi kiadások a GDP 6,9 %-át tették ki, ami jóval az uniós átlag alatt van.
Az egészségügyi kiadások állami részaránya (állami és kötelező biztosítási kiadások) az összes egészségügyi kiadásnak csak valamivel több mint kétharmadát teszi ki.

A legnagyobb költségtételeket az egészségügyi rendszerben a fekvőbeteg-ellátás és a gyógyszerek jelentik. A fekvőbeteg-ellátás 31%-os aránya csak kevéssel haladja meg a 29%-os uniós átlagot, míg a gyógyszerellátás (szintén 31%) már jóval meghaladja az uniós értéket (18%).

Durva adat, de a statisztika alapján, – ami azóta csak még rosszabb arányokat mutat – 2017-ben közel 30 000 haláleset elkerülhető lett volna hatékony közegészségügyi és megelőzési beavatkozásokkal, és további 16 000 haláleset a megfelelőbb és időben történő egészségügyi ellátás révén.

A 2019-es adatok szerint (!) Magyarországon az egészségügyi kiadások több mint egynegyedét az OEP-kiadások tették ki, ami az egyik legmagasabb arány az EU-ban, és majdnem kétszerese az uniós átlagnak.

Magyarországon 2015-ben a háztartások közel 12 %-ának kellett katasztrofális egészségügyi kiadásokkal szembenéznie, ami az egyik legmagasabb arány az EU-ban! És ez 2024-re majd duplájára nőtt!

Az idézett statisztikai adatok – és tapasztalatunk – alapján az egészségügy nem élvez kiemelt prioritást Magyarországon: az összes kormányzati kiadásnak mindössze 10%-át fordítják az egészségügyre, míg az EU egészében az átlag 16%.
Magyarországot rövid távon alacsony költségvetési fenntarthatósági kockázatok fenyegetik. Ezzel szemben közép- és hosszú távon a kockázatok magasak.

Összefoglalva:
A magyar népesség az elmúlt években nőtt, de még mindig csaknem 5 évvel elmarad az uniós átlagtól. A közelmúltban a megelőzés érdekében tett erőfeszítések ellenére a viselkedésbeli kockázati tényezők még mindig jelentős hatással vannak a lakosság egészségi állapotára. Az egészségügyi ágazat továbbra is krónikusan alulfinanszírozott, és úgy tűnik, hogy az egészségügy nem élvez kiemelt prioritást. Az egészségügyi kiadásoknak csak kétharmadát teszi ki az állami rész, ami az uniós (16%) átlaghoz képest magas (27%) zsebből fizetett kiadásokat eredményez.

Összességében az egészségügyi ellátás továbbra is erősen kórházközpontú, és az alapellátás még nem játszik kiemelkedő szerepet Magyarországon. Az elmúlt években történtek bizonyos erőfeszítések arra, hogy az ellátást nagyobb mértékben a járóbeteg-ellátásba helyezzék át (háziorvosi csoportpraxisok, feladatátcsoportosítás stb.) Az egészségügyi szakemberek száma nem elegendő, és nem egyenletesen oszlanak el az országban. Az OEP-költségek sokkal magasabbak, mint az EU-ban, és az egészségügyre fordított katasztrofális kiadások magas arányához vezetnek.

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon: +36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling