FÁJ A FOGA?
Legtöbbször a fogfájást fertőzés vagy szuvasodás okozza.

Smile Institute® - Fogászati és szájsebészeti rendelő, Budapest
Smile Institute® - Fogászati és szájsebészeti rendelő, Budapest

Rossz lehelet, romlott fogak
FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodást a lepedék – a fogakon képződő baktériumok (baktériumok) ragacsos rétege – okozza. A baktériumok a nyálból származnak. A baktériumok az ételekben és italokban lévő cukrot savakká alakítják. Ez lassan károsíthatja a fogakat. A fogszuvasodást akkor láthatja, ha a fogában üreg (lyuk) keletkezik.

A fogfájás oka és súlyossága eltérő lehet, ezért mindig eseti alapon kell kezelni. Ha megállapítható, hogy a fogfájást fertőzés vagy szuvasodás okozza, valószínűleg tömés vagy gyökérkezelés javasolt. A tömések célja a szuvasodás kezelése, amely már lyukakat/ üregeket hozott létre a fog szerkezetében. A gyökérkezelés lehetővé teszi fogorvosaink számára, hogy hozzáférjenek a fog belső idegkamrájához, hogy eltávolítsák a fertőzött szöveteket és baktériumokat. Általában mindkét eljárás elvégezhető egy látogatás során, és a legtöbb páciens arról számol be, hogy a fertőzött szövet megtisztítása után azonnali enyhülést tapasztal.

A fogfájás egyéb lehetséges okai közé tartoznak a tályogok (gennyes zsebek, amelyek a fertőzött fogban vagy az íny vagy a csontszövet mentén fordulhatnak elő), törött fogak, szabaddá váló idegek vagy dentin (a fog belső része, amelyet általában a zománc véd), ismétlődő fogcsikorgatás stb. Tapasztalt csapatunk segít kideríteni, hogy mi okozza fogfájását, és a legmegfelelőbb kezelést javasolja a probléma hatékony és eredményes megoldásához.

A szuvasodás bármelyik fogfelületen kezdődhet. A kezdeti szakaszban megfelelő szájhigiéniával elkerülhető a fog szuvasodása.

A szuvasodás a fog rágófelületének felső részén, de akár a gyökéren is kialakulhat. A szuvasodás a hátsó fogak elülső oldalát is érintheti. A lyuk- és hasadékszuvasodás általában a tinédzserkorban kezdődik, és gyorsan előrehalad. Azok a felnőttek, akiknek visszahúzódó ínyük van, hajlamosabbak a gyökérszuvasodásra. Az ínyvisszahúzódás miatt a fogak gyökerei ki vannak téve a fogkőnek és a savnak. A gyökérszuvasodást nehéz megelőzni és kezelni. (Ha Ön hajlamos az ínyvisszahúzódásra, kérdezze meg fogorvosát, hogy érdemes-e parodontológust is felkeresnie.)

A Smile Institute® általános és fejlett fogászati ​​ellátási lehetőségek széles skáláját kínálja, amelyek célja, hogy segítsen megőrizni a ragyogó, egészséges mosolyt. Magasan képzett és tapasztalt fogorvosaink és specialistáink jártasak a fogászat legfejlettebb technikáiban és technológiájában, és gyakorlatilag minden eljárást el tudnak végezni itt, rendelőnk kényelmében. Orvosaink szakértelme mellett dentálhigiénikusunk is segíti a teljeskörű ellátást, hogy Ön és családja a lehető leghatékonyabb fogászati ​​ellátásban részesüljön.

Egy adott kezeléssel vagy eljárással kapcsolatos további információkért kérjük, keresse rendelőnket, kérjen időpontot személyes konzultációra.

Mi okozza a fogszuvasodást?
A magas cukor- és szénhidráttartalmú étrend hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához. A nem megfelelő szájhigiénia, mint például a fogmosás hiánya vagy a helytelen fogmosási technika ugyancsak növeli a fogszuvasodás kockázatát. A fluorid hiánya a vízben és a fogkrémekben hozzájárulhat a fogszuvasodás előfordulásához. És persze a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elkerülése és a megelőző fogászati kezelések elmaradása szintén növelheti a kockázatot.

Fogcsikorgatás
Ha azt tapasztalja, hogy reggelente sajog a foga, de szuvasodásra utaló külső nyomot nem lát, a stressz okozta éjszakai fogcsikorgatás lehet a ludas. A fogcsikorgatás, más néven bruxizmus gyakori probléma a mai felgyorsult világban. Számos problémához vezethet, beleértve a repedéseket, a fogzománc lepattogzását és a korai fogkopás fokozott kockázatát. Fogorvosaink alapos vizsgálatot végezhetnek harapásán és fogai állapotán, hogy eldöntsék, mit kell tenni fogazatának védelme érdekében. Az elterjedt terápiák közé tartoznak az egyedi készítésű éjszakai harapásgátló sínek és/vagy a fogszabályozási beavatkozások, amelyek segíthetnek a normál harapás visszaállításában és a további csigorgatás megelőzésében.

A legtöbb ember éjszaka csikorgatja a fogait, mindezt anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. Ez általában a stressz vagy a szorongás következménye. Előfordulhat az is, hogy valaki ébren csikorgatja a fogait, főleg koncentráció vagy stressz hatására. A fogak kopása, érzékenysége, állkapocsfájdalom, az elmozdult fogak, a fejfájás és az alvászavarok mind-mind a fogcsikorgatás tünetei lehetnek.

Azon túl, hogy a stressz levezetésére bizonyos stresszkezelési technikákat alkalmaz, mint például a meditáció, jóga, és relaxációs gyakorlatok, mi éjszakai sín készítésével segíthetünk fogait megóvni a további károsodástól. A fogcsikorgatás hosszútávon bizony komoly problémákat is okozhat, ha nem kezelik időben, ezért érdemes odafigyelni a jelekre és szükség esetén szakemberhez fordulni.

Fogínyvérzés
Az ínyvérzést számos tényező okozhatja, amelyek közül a leggyakoribb az ínybetegség és a rossz szájhigiénia. A rossz fogápolási szokásokkal rendelkezők számára a rutin megváltoztatása gyakran jelentős lépés a fogíny egészségének javítása felé. A rendszeres, professzionális fogtisztítással végzett megfelelő fogmosás és fogselyem használata megelőzheti a fogínyvérzést, miközben hosszú távon is megóvja szájüregét. Az ínybetegségben szenvedők számára kritikus fontosságú, hogy a fogorvos megvizsgálja a száját, hogy időben megkezdhesse a kezelést. Fogorvos beavatkozása nélkül az ínybetegség súlyosbodhat, ami számos száj- és szisztémás egészségügyi problémához vezethet, beleértve a fogak elvesztését és akár a teljes az állcsont felszívódását.

Mennyire gyakori a fogszuvasodás?
Sajnos meglehetősen gyakori probléma Magyarországon, ahogy a világ számos más országában is. Az elmúlt években végzett felmérések és kutatások alapján a magyar gyermekek körében a fogszuvasodás előfordulási aránya magas, az általános iskolás gyermekek jelentős százaléka érintett. Egy 2019-es felmérés szerint a 6 éves gyermekek körében a fogszuvasodás prevalenciája meghaladta a 50%-ot! A felnőttek körében sem jobb a helyzet, magas a fogszuvasodás előfordulása, a magyar felnőtt lakosság több mint 90%-a érintett valamilyen mértékben. A középkorú és idősebb korosztályban pedig különösen magas az előfordulási arány.
Regionális különbségek is megfigyelhetők itthon a fogszuvasodás előfordulásában, amelyeket többek között az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az életmód és az étrend befolyásolhatnak.

Szorong, ha fogorvoshoz kell jönnie?

A szorongás valószínűleg a legfőbb ok, amiért az emberek elkerülik a fogorvost. Azonban még a kisebb fogászati ​​problémák is igen gyorsan nagyobb és jóval költségesebb problémákká fajulhatnak, ha Ön emiatt elkerüli a rendszeres fogászati ​​vizsgálatokat és fogkőleszedést. A Smile Institute®-nál tisztában vagyunk azzal, hogy a fogorvosi rendelő félelmetes hely is lehet, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy megváltoztassuk a fogászati ​​ellátásról alkotott véleményét. A barátságos és elegáns környezetet alakítottunk ki kellemes zenével, jó illatokkal, hogy a legnagyobb komfort érzésével lássuk el, ha hozzánk látogat. Rendelőink esztétikai kialakítása mellett olyan modern fogászati ​​technológiába is beruháztunk, amely segítségével pácienseink a lehető leggördülékenyebb, leggyorsabb, és főleg fájdalommentesebb élményben legyen része.

Mi jelenthet megoldást?
A megelőzés és a kezelés.

  • Rendszeres fogmosás: legalább naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel ajánlott fogat mosni.
  • Rendszeres fogászati kontroll: évente legalább egyszer ajánlott megjelenni fogorvosi ellenőrzésen.
  • Egészséges étrend: a cukorbevitel csökkentése és a kiegyensúlyozott étrend hozzájárul a fogak egészségéhez.
  • Fluorid használata: fluoridos fogkrém és szájöblítő használata segíthet megelőzni a fogszuvasodást.
  • Oktatás: a megfelelő szájhigiéniai oktatás gyermekek és felnőttek számára egyaránt fontos a megelőzés szempontjából.

Összességében kijelenthető, hogy a fogszuvasodás gyakori és komoly probléma Magyarországon, amely megelőzhető megfelelő szájhigiéniai szokások és rendszeres fogászati ellenőrzések segítségével.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT

Meddig és hogyan gyógyítható egy szuvas fog? Szükség van gyökérkezelésre? A fogászati beavatkozások elsődleges célja a saját fogak megmentése, a húzáshoz csak a legvégső esetben fordulunk. A konzerváló fogászat azokat a kezeléseket foglalja magában, amikkel megtarthatók a saját fogak, illetve visszaállítható a rágófunkció, valamint a fogak esztétikája. Kérdezze a témában specialistánkat! Foglaljon időpontot a Smile Institute® fogászati rendelésére!

MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS

A mikroszkópos gyökérkezelés során a dental diagnosztika és a fogászati műtétek területén kivételes teljesítmény biztosítására tervezett legmodernebb mikroszkóppal készült páratlan minőségű képek segítségével végezzük a beavatkozást. A mikroszkóp alatt történő gyökérkezelés lényege, hogy a szabad szemmel alig látható részletek akár 25-30-szoros nagyítás alatt tökéletesen kivehetővé válnak. Ezzel a kezelés sokkal pontosabbá és hatékonyabbá válik. A mikroszkóp segítségével a gyökérkezelés egy megbízható és fájdalommentes terápia a korábban reménytelennek ítélt fogak megtartására.

Mit lehet tenni fogfájás, állkapocs fájdalom, vagy rossz lehelet esetén?

Szakembereink segítségére lehetnek a probléma megoldásában.

Jelentkezzen be fogászati kontrollra még ma!

Rossz lehelet, fogszuvasodás, gyökérkezelés, általános fogászat témában írt blogbejegyzéseink
-

A Smile Institute-nál másképp tekintünk a fogászatra.

Szenvedélyünk a gyönyörű, egészséges fogsor. Szívügyünk, hogy a pácienseinknek szebb és egészségesebb mosolyt biztosítsunk kényelmes, elit környezetben, a modern orvoslás és a hatékonyság páratlan szintjén.

Mindenekelőtt a pácienseinkkel kialakított jó kapcsolatunkat tartjuk fontosnak, hálásak vagyunk, hogy ránk bízták mosolyukat. Célunk, hogy pácienseink egy életen át mosolyogjanak!

KONZULTÁCIÓ
Személyes konzultáció során van lehetőségünk felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez pontosan milyen és hány beavatkozás szükséges. Ezen konzultáció során tájékoztatjuk az ajánlott beavatkozás anyagi és időbeni vonzatáról is a tervezhetőség érdekében. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége kérdéseit is feltenni orvosainknak.

Amennyiben szeretne személyes konzultációra bejelentkezni, kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:
+36 20 932 8426


#SmileInstitute #ComplexSmileMakeover #KeepSmiling